Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα έξι «αγκάθια» της Δόμνας Μιχαηλίδου και το νέο ασφαλιστικό τον Φεβρουάριο

Τα έξι «αγκάθια» της Δόμνας Μιχαηλίδου και το νέο ασφαλιστικό τον Φεβρουάριο
Δύσκολο έργο αναλαμβάνει η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου
Σε έξι προτεραιότητες αποτελούν «αγκάθια» για την κυβέρνηση θα επικεντρωθεί η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με κυριότερα τα θέματα της μείωσης της εισφοράς Αλληλεγγύης, της προσαύξησης του παράλληλου χρόνου για τις συντάξεις, την επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων και την εξομοίωση των παροχών σε χρήμα που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις:

1.Επανυπολογισμός παράλληλης ασφάλισης και αναδρομικά: Τον τρόπο χορήγησης σε δόσεις και πόσες των αναδρομικών δικαιούχων με παράλληλη απασχόληση ή διπλή και τριπλή ασφάλιση σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016. Μέχρι σήμερα δεν έχουν πιστωθεί ακόμη τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι αυτοί σε δύο παράλληλα ασφαλιστικά ταμεία, όπου και κατέβαλαν αντίστοιχα διπλές εισφορές. Πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 36Α του ν. 4387/2016 που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης. Θολό παραμένει το τοπίο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν και πριν τις 13.05.2016, χωρίς να έχει απαντηθεί επισήμως, αν θα μπορούν και αυτοί να λάβουν προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισής τους.

2.Περικοπή της δεύτερης Εθνικής Σύνταξης: Ανοιχτό παραμένει το θέμα της περικοπής της Εθνικής Σύνταξης σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων. Δηλαδή αν κάποιος έχει συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο και λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη από άλλο ταμείο, δεν υπολογίζεται στη σύνταξη του δημοσίου το κομμάτι που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη. Το θέμα αυτό της εξομοίωσης ενδέχεται να έχει και πολιτικό κόστος, καθώς αν εφαρμοστεί η εγκύκλιος Τσακλόγλου, θα πρέπει όσοι λαμβάνουν δύο συντάξεις, να επιστρέψουν από το 2021 αναδρομικά τα επιπλέον ποσά που έλαβαν. Το θέμα αναμένεται να λυθεί πολιτικά, με απόφαση του πρωθυπουργού, καθώς όπως έχει παραδεχθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, ευθύνεται και ΕΦΚΑ, ο οποίος «έδειξε ολιγωρία στην εφαρμογή του νόμου». Ουσιαστικά η εφαρμογή της ρύθμισης έχει παγώσει γιατί θα οδηγούσε σε σημαντική περικοπή του εισοδήματος των συνταξιούχων, ειδικά στις συντάξεις χηρείας, όπου μετά την τριετία υφίστανται και τη μείωση κατά 50% εκ του νόμου.

3.Εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις: Έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η απεμπλοκή 4.000 δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν με διεκδικήσεις από τον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τις δικαστικές επετηρίδες. Πρόκειται για διεκδικήσεις αναδρομικών για δώρα και επικουρική σε όλους τους συνταξιούχους, για το κρίσιμο 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μαιος 2016), με νομοθετική πρωτοβουλία, θα αποσυμφόριζε σημαντικά και τα δικαστήρια της χώρας.

4.Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης: Πρόκειται για έμμεσες αυξήσεις στις συντάξεις που θα προκύψουν από τη μείωση της εισφοράς που παρακρατείτε σε συντάξεις από 1.500 ευρώ και πάνω με κλιμακωτή κράτηση ως 14%. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα αναμορφώσει το τελευταίο μνημονιακό μέτρο, με τα δύο σενάρια να θεωρούνται επικρατέστερα:
-Στο πρώτο η κράτηση δεν θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ έχει κράτηση 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45 ευρώ. Με το σενάριο αυτό η κράτηση θα επιβάλλεται επί της διαφοράς των 100 ευρώ με απόδοση 10 ευρώ. Έμμεσα δηλαδή θα αυξηθεί κατά 35 ευρώ η σύνταξη.
-Το άλλο σενάριο προβλέπει αναλογικότερο από κλιμάκιο σε κλιμάκιο με τους συντελεστές παρακράτησης να μειώνονται κατά 50%.

5.Ενοποίηση των παροχών των Ταμείων: Πρόκειται για δύσκολη εξίσωση που πρέπει να ισορροπήσει τις παροχές σε χρήμα που χορηγούν σήμερα τα διάφορα ταμεία, ώστε να είναι ενιαίες. Για παράδειγμα ως έξοδα κηδείας το ΙΚΑ δικαιολογεί 800 ευρώ, ενώ ένα ταμείο σε ΔΕΚΟ μπορεί να δίνει από 1.800 μέχρι 2.300 ευρώ.

6.Εφαρμογή του νόμου για τις επικουρικές συντάξεις με 15ετία ή 20ετία:
Μέσα στον Ιανουάριο θα απελευθερωθούν κοντά στις 30.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη με 15-25 χρόνια, για τα οποία κάποια ταμεία-καταστατικά- δεν χορηγούσαν τη σύνταξη αν ο συνταξιούχος ήταν κάτω από το 67ο έτος της ηλικίας του. Σε αυτή την περίπτωση θα επανεξεταστούν αιτήσεις που μέχρι σήμερα είχαν απορριφθεί. Για παράδειγμα, η έκδοση επικουρικής με 15ετία ανεξαρτήτως Ταμείων (διαδοχική) διευκολύνει τους αυτοαπασχολούμενους του ΤΣΜΕΔΕ που μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα με 15ετία σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, ή ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ. Επίσης χιλιάδες ασφαλισμένοι θα γλιτώσουν από το κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου που θα χρειάζονταν για να συμπληρώσουν περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης για να πάρουν την επικουρική.

7.Αύξηση του κατώτερου μισθού και εφαρμογή των τριετιών: Τα σενάρια μιλούν για αυξήσεις από 5%-6,5%, ώστε τα επόμενα τρία χρόνια να εναρμονιστούν με την κυβερνητική απόφαση για 950 ευρώ κατώτατο το 2027. Ταυτόχρονα, πρέπει να θέσει υπό παρακολούθηση την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου για όσους εργαζόμενους μέσα στο έτος συμπληρώσουν τριετία που είχε παγώσει από το 2012. Αυτοί θα έχουν μία προσαύξηση στο μισθό της τάξης του 10% και μαζί την αύξηση του κατώτατου μπορούν μέσα στο έτος να φτάσουν το 16,5%

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης