Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στον αέρα η εφαρμογή έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης - Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τώρα τη δημιουργία πλατφόρμας

Στον αέρα η εφαρμογή έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης - Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τώρα τη δημιουργία πλατφόρμας
Οι προϋποθέσεις για τα «ψίχουλα»
Την λύση της υποβολής  ηλεκτρονικών δηλώσεων προς όσους έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους και δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ από 2,5% μέχρι 10% διερευνά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, μέσω έκδοσης ψηφιακής πλατφόρμας.
Κοινή υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί από το υπ. Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του μέτρου.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την έκδοση ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα γίνεται η ηλεκτρονική καταχώρηση των απαραίτητων εγγράφων και βεβαιώσεων που θα αφορούν τον χρόνο της ασφάλισης, κτλ. Θα πρέπει, ωστόσο στο σημείο αυτό να ειπωθεί ότι από την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση του φορολογικού κινήτρου μέχρι σήμερα ελάχιστα έως τίποτα δεν έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.
Όσο για τις ασφαλιστικές αναπάντητο μέχρι στιγμής μένει το ερώτημα, αν το ‘χαρτί’ που έχουν στα χέρια τους κατάφεραν να το αξιοποιήσουν.

Ασφαλισμένοι υποχρεωτικά από τα στεγαστικά δάνεια


Μέχρι στιγμής και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωση του φορολογικού κινήτρου, μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο.
Το ποσοστό ήταν χαμηλό και παραμένει . Θα πρέπει, δε, να τονιστεί στην πλειοψηφία τους, οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους, είναι αυτοί που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια. 
Οι λήπτες στεγαστικών δανείων, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το ΒΝ  υποχρεούνται από την τράπεζα να ασφαλιστούν ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται εκ του νόμου  να ασφαλιστούν στην ασφαλιστική που θα τους υποδείξει η τράπεζα
.

Καταγγελίες για το μέτρο, αναποτελεσματικό και ελλιπές, υπεύθυνες και οι ασφαλιστικές


Στο μεσοδιάστημα οι θεσμικοί φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης κατήγγειλαν το εν λόγω φορολογικό μέτρο ως αναποτελεσματικό και ελλιπές, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό έκπτωσης που συνδέεται με την αξία του ΕΝΦΙΑ δεν αποτελεί κίνητρο, καθώς το ασφάλιστρο που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία για παράδειγμα δεν ξεπερνά τα 100.000, 200.000, 300.000 ευρώ, είναι τριπλάσιο έως και τετραπλάσιο της έκπτωση των 20,40,ή 60 ευρώ.  
Πλέον της αναποτελεσματικής ρύθμισης της κυβέρνησης, οι πολίτες στην Ελλάδα δεν έχουν ασφαλιστική συνείδηση, με τις ευθύνες να αποδίδονται τόσο στις ασφαλιστικές όσο και τις κυβερνήσεις.

Υψηλότερο της έκπτωσης το ασφάλιστρο

Το ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 10% ισχύει για κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί 12 μήνες. Για κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί λιγότερο από 12 μήνες, τα ποσοστά ρυθμίζονται ως εξής: έκπτωση 7,5% για 9 μήνες, 5% για 6 μήνες, 2,5% για 3 μήνες. Για χρονικό διάστημα κάτω των 3 μηνών το μέτρο δεν έχει εφαρμογή.
Σημειώνεται οι ασφαλιστικές που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες για να ασφαλίσουν την περιουσία, θα πρέπει να είναι καταχωρημένες στα μητρώα της ΔΕΙΑ (Τράπεζα της Ελλάδος).

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης