Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ξεκινά η καταγραφή των ασφαλισμένων κτιρίων - Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ξεκινά η καταγραφή των ασφαλισμένων κτιρίων - Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ
Η φορο-έκπτωση είναι αναλογική και σχετίζεται με τη διάρκεια της ασφάλισης
Σχετικά Άρθρα
Ξεκινά η διαδικασία καταγραφής από την ΑΑΔΕ των 983.000 ακινήτων που είναι ασφαλισμένα και δικαιούνται έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς μέχρι 25 Ιανουαρίου όλες οι ασφαλιστικές καλούνται να ενημερώσουν τη φορολογική διοίκηση για τα συμβόλαια που έχουν συνάψει έναντι φυσικών καταστροφών.
Η φορο-έκπτωση είναι αναλογική και σχετίζεται με τη διάρκεια της ασφάλισης η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 3 μηνών.
Με βάση τα ισχύοντα, από το 2024 και μετά, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο των ασφαλιστικών εταιριών, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.
Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος (δηλαδή για τον ΕΝΦΙΑ 2024 , το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί το 2023 με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.
Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του “συμπληρωματικού” φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Εξετάζοντας ένα πραγματικό παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο με ακίνητο 100 τ.μ. αντικειμενικής, αξίας 110.000 ευρώ, καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 233 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε επιλέξει το 2023 να κάνει πλήρη ετήσια ασφάλιση του οικήματος του τότε θα έχει έκπτωση 23 ευρώ ενώ εάν είχε κάνει εξάμηνη ασφάλιση τότε το ποσό θα μειωθεί στα 16,5 ευρώ.
Επιπλέον, από φέτος όλες οι μεγάλες εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες καθώς σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, δεν θα αποζημιώνονται πλέον από το κράτος.

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

- ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης, αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
- ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
- ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
- ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα), κλπ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης