Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Περισσότερες οικογένειες δικαιούχοι στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Περισσότερες οικογένειες δικαιούχοι στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Ηδη τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν μέσα στον Δεκέμβριο αυξημένα κατά 8% και διαμορφώθηκαν σε 216, 108 και 54 ευρώ ανά περίπτωση
Περισσότεροι δικαιούχοι θα λάβουν από το τέλος Ιανουαρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ που θα είναι επίσης αυξημένο από 192-480 ευρώ σε ετήσια βάση και ανώτατο όριο τα 972 ευρώ, ενώ μέσα στο έτος αναβαθμίζεται συνολικά ο Οργανισμός, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών υπηρεσιών.
Ηδη τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν μέσα στον Δεκέμβριο αυξημένα κατά 8% και διαμορφώθηκαν σε 216, 108 και 54 ευρώ ανά περίπτωση, με ανώτατο όριο τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού, με την αύξηση αυτή να συμπαρασύρει τα εισοδηματικά κριτήρια και αναμένεται από 273.000 οικογένειες που ήταν δικαιούχοι, ο αριθμός να αυξηθεί ως 50.000.
Κατά συνέπεια, για έναν ενήλικα, το εισόδημά του κατά το εξάμηνο πριν από την αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Με την αύξηση κατά επίσης 8%, από 1η Δεκεμβρίου 2023 θα ανέλθει σε 1.296 ευρώ. Για έναν ενήλικα με ανήλικο τέκνο (μονογονεϊκή οικογένεια) σήμερα ισχύει όριο εισοδήματος τα 1.800 ευρώ, που θα αυξηθούν στα 1.944 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδιά, από τα 1.800 ευρώ, το όριο θα ανέλθει επίσης στα 1.944 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα, από 2.400 ευρώ, το όριο θα αυξηθεί στα 2.592 ευρώ.
Επίσης, για ζευγάρι με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο, σήμερα, το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.700 ευρώ και με το νέο τρόπο υπολογισμού θα ανέβει στα 2.916 ευρώ στο εξάμηνο. Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης στα 5.832 ευρώ.

Αναβάθμιση υπηρεσιών ΟΠΕΚΑ

Πρόκειται για δυο σκέλη που αναβαθμίζουν συνολικά τον Οργανισμό. Το πρώτο αφορά στην εισαγωγή προπληρωμένων καρτών για την πληρωμή κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Το έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2025. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση των καρτών και τη διακίνησή τους από τις τράπεζες, όπου σταδιακά τα επιδόματα θα μπαίνουν στην κάρτα, μέσω της οποίας το 50% θα πηγαίνει σε ηλεκτρονικές πληρωμές και το υπόλοιπο σε χρήμα.
Ταυτόχρονα μέσα στο β’ τρίμηνο του 2024 θα πρέπει να έχει αναβαθμιστή όλη η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τα σχετικά ωφελήματα – επιδόματα.
Το έργο αφορά την ανάπτυξη Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία, στην οποία θα ενσωματωθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΑ, όπως θα μετασχηματιστεί, παρέχοντας επιπλέον δυνατότητες, καθώς και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Οργανισμού.
Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων και τη δημιουργία front face για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής-τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πολίτη, την ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του αρχείου των δικαιούχων παροχών του ΟΠΕΚΑ, τη διεύρυνση σημείων πρόσβασης, την πλήρη ψηφιοποίηση απόδοσης και καταβολής επιδομάτων και πληροφόρησης πολιτών με ή χωρίς αναπηρία, ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για προσφυγές, διενέργεια ελέγχων και υποβολή πορισμάτων.
pinakas_1_2.JPG

pinakas_2_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης