Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Από 1/1/2024 βιομηχανίες, λιανεμπόριο στην Κάρτα Εργασίας - Εντάσσονται σε ελέγχους πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι

Από 1/1/2024 βιομηχανίες, λιανεμπόριο στην Κάρτα Εργασίας - Εντάσσονται σε ελέγχους πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών
Ένα τρίμηνο περιθώριο ως το τέλος Μαρτίου έχουν οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 1.000.000 εργαζόμενους να ενταχθούν στην Ψηφιακή Κάρτας Εργασίας και να υποβάλλουν διπλή δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στις ώρες απασχόλησης, στις υπερωρίες και σε κάθε άλλη εργασιακή μεταβολή.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Οι διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις ελέγχων για τους παραπάνω κλάδους ξεκινάνε, στον κλάδο της βιομηχανίας, από την 1η Απριλίου 2024 και για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου από την 2α Μαΐου.
Σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 εργαζόμενους οι κυρώσεις ξεκινούν από την 13η Μαΐου 2024.

Από την 1η Μαρτίου θα είναι τεχνικά εφικτή η διπλή δυνατότητα δήλωσης των μισθωτών, στο σύστημα Εργάνη, και οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα στην «Ψηφιακή Δήλωση επιλογής προαναγγελτικού ή απολογιστικού συστήματος καταχώρισης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών» αν για το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ενός μηνός, θα καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών των μισθωτών:
Εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης τους ή απολογιστικά, μετά την πραγματοποίησή τους.

Σε σχέση με την ψηφιακή απολογιστική δήλωση αλλαγών ωραρίου εργασίας, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών, διευκρινίζεται πως:

1. Οι εργοδότες επιχείρησης ή εκμετάλλευσης που έχει ενταχθεί στη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι οποίοι επιλέγουν να καταχωρίζουν απολογιστικά, για τους εργαζομένους τους, τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών έχουν υποχρέωση να καταχωρίζουν τις σχετικές αλλαγές, έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την πραγματοποίησή τους.

2. Τα απολογιστικά αυτά στοιχεία, τα οποία θα καταχωρίζονται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες σημάνσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας και θα τελούν υπό τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.

1_528.JPG

2_380.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης