Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ωρολογιακή βόμβα στη ρευστότητα των ασφαλιστικών

Ωρολογιακή βόμβα στη ρευστότητα των ασφαλιστικών
Κίνδυνος εν όψει, οι δύο κύριοι λόγοι που απειλούν την ρευστότητα των ασφαλιστικών
Ο κίνδυνος της ρευστότητας απειλεί ασφαλιστικές που αντιμετώπισαν προβλήματα με τις αποτιμήσεις ομολόγων και μετοχών αλλά και εκείνες τις ασφαλιστικές σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ που έχουν ανοικτές ζημιές σε παλαιά χαρτοφυλάκια.

Παλαιά ανοικτά χαρτοφυλάκια και ανοικτές δικαστικές διαμάχες

Τα χαρτοφυλάκια αυτά, είτε μπορεί να παραμένουν ανοικτά λόγω του χρονοβόρου δικαστικού συστήματος της χώρας, τρώγοντας τους πολλά λεφτά με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές λόγω εποπτικών κανονισμών να διακραττούν για τις ζημιές αυτές υψηλά τα κεφαλαιακά αποθέματα.
Είτε γιατί δεν έχουν εγκριθεί να περάσουν τα παλαιά χαρτοφυλάκια που μπορεί να είναι εκατομμυρίων ευρώ, σε διαχειριστές ζημιών.
Απουσία νέων κινήσεων, οι ζημιές μαζί με τις συνέπειες στα κέρδη / ζημιές θα φανού στους επερχόμενους ισολογισμούς των ασφαλιστικών.

Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα της μειωμένης ρευστότητας λόγω αποτιμήσεων τίτλων ομολόγων και μετοχών - Που στρέφονται οι ασφαλιστικές

Τον κίνδυνο ρευστότητας για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις υπογραμμίζει με έμφαση και η Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Επαγγελματικά Ταμεία και την Ιδιωτική Ασφάλιση (EIOPA).
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής που δημοσιεύτηκε πρόσφατα καταδεικνύει τον κίνδυνο στις ταμειακές ροές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων λόγω των προβλημάτων στην οικονομία από το 2022 και έπειτα.
Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι ασφαλιστικές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα που παρουσιάστηκε στα λογιστικά τους βιβλία.

Αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων

Περαιτέρω, οι ασφαλιστικές υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος, εν μέσω περιβάλλοντος υψηλών και αυξανόμενων επιτοκίων.
Στο πλαίσιο αυτό στράφηκαν σε άλλες εναλλακτικές επενδύσεις όπως είναι τα ακίνητα, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τα δάνεια.

Προβλήματα και με Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία με τις πληρωμές που κλήθηκαν να καταβάλλουν σύμφωνα με την EIOPA.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις παραγώγων ύψους περίπου 151 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης