Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι εξαγορές που απομένουν για να αφελληνιστεί πλήρως, ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών

Οι εξαγορές που απομένουν για να αφελληνιστεί πλήρως, ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών
Πάντως δεν απουσιάζουν τα στελέχη του κλάδου που ισχυρίζονται ότι οι ξένοι επενδυτές και ειδικά τα funds ποντάρουν και στοχεύουν μόνο σε αποδόσεις και σε βάθος τριετίας, πενταετίας να πουλήσουν τα μερίδια τους
Οκτώ συν δύο ακόμα εξαγορές, αν γίνουν αρκούν θα αφελληνίσουν τον κλάδο ασφαλειών στην Ελλάδα και αντί να βελτιώσουν τον ανταγωνισμό να οδηγήσουν σε ολιγοπώλιο την αγορά, υποστηρίζουν στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μιλώντας στο ΒΝ.
Πάντως δεν απουσιάζουν τα στελέχη του κλάδου που ισχυρίζονται ότι οι ξένοι επενδυτές και ειδικά τα funds ποντάρουν και στοχεύουν μόνο σε αποδόσεις και σε βάθος τριετίας, πενταετίας να πουλήσουν τα μερίδια τους.
Μετά τα πολυάριθμα λουκέτα των ασφαλιστικών και τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε θέματα εποπτείας, από το 2015 μέχρι το 2023 υπεγράφησαν 9 μεγάλα deal για τα ελληνικά δεδομένα που αλλάζουν τον χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς με την δυναμική του κλάδου να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια.

Στα χέρια ξένων παικτών η αγορά

To deal Unicredit - Alpha Life με κύριο ενδιαφέρον τα unit-linked, που ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι θα αυξηθεί και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Tο deal ΥδρόγειοςΟικογενείας Κασκαρέλη - Reale Mutua, Reale Group για την απόκτηση του 70% μέχρι τέλος του 2023 και το υπόλοιπο 10% μέχρι τέλος του 2026, στοχεύοντας στα συμβόλαια αυτοκινήτου και περαιτέρω στην υγεία και τα συνταξιοδοτικά.
Το deal CVC - Εθνική Ασφαλιστική, η οποία ασφαλιστική από τον περασμένο Οκτώβριο έχει μπει σε φάση μεγάλων αλλαγών σε επίπεδο προϊόντων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Το deal Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, στοχεύοντας η Allianz να αυξήσει τα μερίδια στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων και στον κλάδο ζωής.
Από την εξαγορά αυτή και την συνένωση Allianz ΑΕΔΑΚ - Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management, ένα ενιαίο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο ύψους 1 δισ. ευρώ και άνω.
Πριν περίπου τρία χρόνια η ΝΝ προχώρησε στο deal εξαγοράς της MetLife στην Ελλάδα με στόχο να καταστεί η μεγαλύτερη ασφαλιστική ζωής και η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην χώρα.
Της συμφωνίας την ΝΝ, είχε προηγηθεί το deal Generali (ASSICURAZIONI GENERALI)– AXA Ασφαλιστική.
Και το 2015, το κορυφαίο και πολύ σημαντικό deal της Fairfax για την εξαγορά του 80% της Eurolife, από την Eurobank (θυγατρική Ρουμανίας, και την μεσιτική Eurolife AEMA, νυν Designia Insurance Brokers).
Στα κορυφαία πρώτα deal που έγιναν στην Ελλάδα η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO (Munich Re) ενώ, αργότερα η ERGO εξαγόρασε την ασφαλιστική νομικής προστασίας DAS Hellas.

Πιθανές συμφωνίες bancassurance αντί για εξαγορές

Η κινητικότητα και η εξερεύνηση των ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα συνεχίζεται προς άλλες ασφαλιστικές, ωστόσο τόσο οι φήμες για ένα επικείμενο deal με Groupama και Generali, όσο και με την και CNP Assurances και Eurobank έχουν κοπάσει.
Σχετικά με την Γαλλική ασφαλιστική κύκλοι της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι το deal αυτό, ακόμα και στην Κύπρο δεν θα γίνει καθώς οι τράπεζες αποδεσμεύονται από τις θυγατρικές ασφαλιστικές για να μειώσουν τους κινδύνους τους.
Αντίθετα οι ίδιοι κύκλοι βλέπουν πιο προσιτή μία συμφωνία bancassurance.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης