Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Καμία ανησυχία για τις τριετίες επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας για το 10,4% που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ

Καμία ανησυχία για τις τριετίες επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας για το 10,4% που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ
Από την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10%, και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω από αυτό αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων
Σε καμία «περιπέτεια» δεν μπαίνει το ξεπάγωμα των τριετιών, τουλάχιστον ως το 2027, που θα κριθούν εκ νέου, αν το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το 10%.
Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με το αναθεωρημένο ποσοστό ανεργίας που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο για τον Ιανουάριο 2024 έκλεισε στο 10,4%.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κομβικό σημείο είναι και παραμένει ο μέσος ετήσιος όρος ανεργίας, καθώς και για το επόμενο δίμηνο οριακά μπορεί το ποσοστό να κυμαίνεται λίγο πάνω από το 10%, κάτι που θα αλλάξει, όταν πάρουν «μπρος» τα εποχικά επαγγέλματα.
Μάλιστα σημειώνουν ότι μέσα στο έτος Ιανουάριος 2023 με τον τρέχοντα μήνα, η ανεργία υποχώρησε κατά 0,9%.
Από την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10%, και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω από αυτό αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων.
Για την εφαρμογή του λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας δύναται να εξειδικεύεται η διαδικασία αυτοδίκαιης αναστολής ισχύος, την οποία προβλέπει το παρόν.
Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση του υπουργού Εργασίας, όπου θα αποφασίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναστολής.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης