Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πολιτικά κόμματα και κυβέρνηση αδιαφορούν για τις αποζημιώσεις των φυσικών καταστροφών

Πολιτικά κόμματα και κυβέρνηση αδιαφορούν για τις αποζημιώσεις των φυσικών καταστροφών
Υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις με τζίρο 1 εκατ. ζητά ο Αλ. Σαρρηγεωργίου από την κυβέρνηση - Προ των πυλών νέα πρόταση συνεργασίας κράτους με αντασφαλιστές
Σοβαρή τοποθέτηση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που να πείθει για μεταρρυθμίσεις στο θέμα της ασφάλισης και των αποζημιώσεων φυσικών καταστροφών δεν υπήρξε από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ κατά την 117η ανοικτή Γενική Συνέλευση της ‘Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα συζήτησης «Γεφυρώνοντας το Κενό της Προστασίας».
Η αδιαφορία για το θέμα αυτό είναι ανήκουστη, όταν το κράτος δεν μπορεί να αποζημιώσει και, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες αναμένουν αποζημιώσεις από τις καταστροφές των τελευταίων ετών.

Καταργήστε το φόρο 15% επί των ασφαλίστρων, είναι αντικίνητρο

Η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο 2 εκατομμύρια ευρώ –εξαγγελία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ- δεν έχει θεσμοθετηθεί, ενώ με παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ζήτησε από την κυβέρνηση το όριο της υποχρεωτικότητας των επιχειρήσεων να κατέβει στο 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς και την κατάργηση του φόρου του 15% επί των ασφαλίστρων.
«Οι πολιτικοί δεν λένε τις αλήθειες στον κόσμο» υπογράμμισε εμφατικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, τονίζοντας πως η ΕΑΕΕ εν ευθέτω χρόνω θα καταθέσει νέα πρόταση στην κυβέρνηση που επεξεργάζεται με αντασφαλιστή και βασίζεται σε μοντέλα τεχνολογίας.

Μοχλοί προστασίας, έρευνα ΒΝ

Οι μοχλοί αντιμετώπισης του κενού προστασίας για φορείς ιδιωτικού και δημοσίου φορέα, σύμφωνα με έρευνα του ΒΝ αριθμούν σε τέσσερις.
Στον σχεδιασμό παραμετρικών ασφαλίσεων ή άλλων μορφών μεταφοράς κινδύνου.
Την επανεξέταση μοντέλων πρόληψης, ασφάλισης και αποζημίωσης με προσαρμογή των ασφαλιστικών καλύψεων στα προγράμματα της κυβέρνησης, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν απαραίτητα την αντασφάλιση.

Μοντέλα βασισμένα στην τεχνολογία natcat

Τελευταία έχουν εξελιχθεί μοντέλα που βασίζονται στην τεχνολογία, τα αποκαλούμενα natcat, όπως το μοντέλο natcat Monitor που έθεσε πρόσφατα σε κυκλοφορία η ΕΑΕΕ.
Η τεχνολογία των μοντέλων αυτών ενσωματώνει ασφαλιστικές καλύψεις και προγνωστικά, ώστε οι φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα να ελέγχουν το ύψος των ασφαλισμένων ζημιών σε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος.

Κώδικες χρήσης γης και όχι κίνητρα για ανοικοδόμηση

Ένας άλλος σημαντικός μοχλός είναι η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προσαρμογής σε διάφορα πλαίσια, όπως οι κώδικες χρήσης γης ή οικοδομής και όχι η παροχή κινήτρων για ανοικοδόμηση σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Περαιτέρω, ανάλογα με την νομοθεσία και το πλαίσιο που λειτουργεί η ιδιωτική ασφάλιση σε κάθε χώρα οι μοχλοί προστασίας περιλαμβάνουν προγράμματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υποχρεωτικές συνεισφορές σε κεφάλαια natcat ή λύσεις για την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των κυβερνήσεων και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με αύξηση για παράδειγμα, της ασφαλισμένης βάσης στην αγορά.
Τέλος, η διαφοροποίηση των κινδύνων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίων (αντ)ασφαλιστικού κινδύνου που είναι πιο ανθεκτικά και επηρεάζονται λιγότερο από ζημίες σε μεμονωμένες χώρες ή περιοχές.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης