Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απόφαση σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους με σύνταξη και μισθό από το 2015 για επιστροφή διαφορών

Απόφαση σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους με σύνταξη και μισθό από το 2015 για επιστροφή διαφορών
Tο θέμα έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τα οποία έχουν κάνει 4-5 συσκέψεις για τον τρόπο επίλυσης
Απόφαση σοκ για επιστροφή μέχρι 35.000 ευρώ περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους που από το 2015 μέχρι τέλος τους 2023 εργάζονταν είτε στο Δημόσιο, είτε στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ και ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί με περικοπή (30%) της σύνταξης, λάμβαναν κανονικά το μισθό, ενώ θα έπρεπε να είχαν μπει στο 1ο εισαγωγικό κλιμάκιο ως νέοι εργαζόμενοι και τώρα καλούνται να επιστρέψουν τις διαφορές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τα οποία έχουν κάνει 4-5 συσκέψεις για τον τρόπο επίλυσης, «με το μικρότερο δυνατό οικονομικό και πολιτικό κόστος», ωστόσο, το Γενικό Λογιστήριο αντιδρά σε όποια εναλλακτική λύση έχει συζητηθεί, και μάλιστα ζητεί η διαφορά των ποσών να καταλογιστεί φορολογικά.
Το θέμα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, αφενός μεν λόγο των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση και ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή επερώτηση από τον βουλευτή Κυκλάδων Μάρκο Καφούρο, αφετέρου από τις εκατοντάδες αγωγές που ετοιμάζουν μαζικά οι θιγόμενοι συνταξιούχοι σήμερα.
Στην επερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας σχετικά με τον κίνδυνο επιστροφής αναδρομικών ποσών που έλαβαν ως αποδοχές συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, ο κ. Καφούρος σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί συνέχισαν να μισθοδοτούνται σύμφωνα με το κλιμάκιο στο οποίο βρίσκονταν πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Όμως, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συνέχεια πρόσφατης εγκυκλίου που εκδόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο, δηλαδή σύμφωνα με το μισθό του νεοδιοριζόμενου στο δημόσιο, ανά περίπτωση και καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ, παρότι τα εισέπραξαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Ο βουλευτής Κυκλάδων ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: Τι σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να αναιρεθεί η αδικία εις βάρος των συνταξιούχων, σε σχέση με τα λαμβανόμενα ποσά, που το ΓΛΚ θεωρεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, παρότι δεν τα έλαβαν με δική τους υπαιτιότητα. Και αν προτίθενται να προβούν σε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επιλυθεί το κοινωνικό αυτό θέμα;
Το πρόβλημα ανέκυψε για χιλιάδες συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται σε φορείς οι οποίοι ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, έπειτα από πρόσφατη εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία, εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν και παρέμειναν στην υπηρεσία, θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται όχι με τις τελευταίες αποδοχές τους, αλλά με τον (πολύ χαμηλότερο) εισαγωγικό μισθό, δηλαδή χωρίς τις ωριμάνσεις των ετών στην υπηρεσία.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί σε χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΡΤ κ.λπ.) καθώς και στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού μεγάλο ρήγμα, καθώς πρέπει, εφόσον φύγουν ή έχουν ήδη φύγει από την υπηρεσία τους, να συνυπολογιστεί ο μισθός που λάμβαναν -παράλληλα με τη σύνταξη- και το πόσο αυτό να αφαιρεθεί από το εισαγωγικό κλιμάκιο ώστε τελικά να επιστρέψουν τη διαφορά.

Το κόστος επιστροφής χρημάτων

Εργαζόμενος που συνταξιοδοτήθηκε με 27-29 χρόνια υπηρεσίας και βασικό μισθό στο 10ο μισθολογικό κλιμάκιο (1.468 €) της ΔΕ κατηγορίας και ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται στον ίδιο φορέα εφόσον αποχωρήσει από την υπηρεσία, θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά των αποδοχών του από τα 928 €, όπως αντιστοιχεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο, και μάλιστα για όσο χρονικό διάστημα λαμβάνει παράλληλα σύνταξη. Τουτέστιν, αν έχει συνταξιοδοτηθεί την τελευταία πενταετία, θα πρέπει να επιστρέψει 540 ευρώ για κάθε μήνα. Δηλαδή 540 € επί 60 μήνες = 32.600 ευρώ.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με το έγγραφο 35791 της Υπηρεσίας Επιτρόπου «Πολυθεσία, Αποδοχές» του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε στις 9 Ιουνίου 2023. Στο έγγραφο αυτό σημειώνονταν οτι «οι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον φορέα (γενικής κυβέρνησης) που απασχολούνταν και συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτόν, λαμβάνουν τόσο τη σύνταξη γήρατος που τους έχει απονεμηθεί με τις νόμιμες μειώσεις (ήτοι 30%) που ισχύουν για όλους τους απασχολούμενους συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσο και τον μισθό από τη θέση απασχόλησης που κατέχουν στον ίδιο φορέα όπου συνεχίζουν να εργάζονται, με την επανακατάταξή τους στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο».
Μάλιστα η σχετική γνωμοδότηση παραπέμπει στον νόμο 4354/2015 σύμφωνα με τον οποίο «απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των προϋπηρεσιών (σ.σ.: στους φορείς της γενικής κυβέρνησης) είναι να μην έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμίας άλλης οικονομικής παροχής ή αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος».

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης