Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ποιος αποζημιώνει αν το πλοίο δεν φτάσει στον προορισμό του

Ποιος αποζημιώνει αν το πλοίο δεν φτάσει στον προορισμό του
Ασφαλιστικές, P&I Clubs και οι νηογνώμονες είναι οι τρεις κύριοι συντελεστές που καθορίζουν την ασφάλεια του πλοίου πριν την απόπλου του
Ζημιές, συγκρούσεις, απαιτήσεις για αποζημιώσεις λόγω καθυστερήσεων, ρήξη της ασφάλειας σε λιμάνια, τραυματισμοί, επαναπατρισμοί μελών του πληρώματος, είναι ορισμένοι από τους κινδύνους που ο πλοιοκτήτης θα πρέπει να έχει καλύψει για την ασφάλεια των κεφαλαίων του και της δικής του ασφάλειας ο πλοιοκτήτης.
Ασφαλιστικές, P&I Clubs και οι νηογνώμονες είναι οι τρεις κύριοι συντελεστές που καθορίζουν την ασφάλεια του πλοίου πριν την απόπλου του.  Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικής σημασίας είναι η κλάση του πλοίου. Η κατάταξη του πλοίου σε κλάση Lloyds Register έχει μεγάλο κύρος για το αν τα πλοίο είναι αξιόπλοω και για την ασφάλιση του.

Ευθύνες, κύτος, φορτίο


Σήμερα, η  Ναυτική Ασφάλιση είναι κάλυψη των ποικίλων θαλάσσιων κινδύνων. Μέσω της ναυτασφάλισης οι μεταφορείς και οι πλοιοκτήτες αποζημιώνονται για ενδεχόμενες ζημιές στο κύτος και ζημιές στο φορτίο καθώς και για τις ευθύνες τους. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η θαλάσσια μεταφορά  έχει αυξημένους κινδύνους για το σκάφος, το πλήρωμα και το φορτίο. Οι ναυτασφαλίσεις υπογράφονται είτε από τις ασφαλιστικές είτε από τους άλληλο-ασφαλιστικούς οργανισμούς τα P&I Clubs, όπως για παράδειγμα είναι ασφαλισμένη η γέφυρα της Βαλτιμόρης που θα στοιχίσει ελάχιστα στους αντασφαλιστές παρά το γεγονός ότι η συνολική ζημιά (2-4 δισεκ.) μπορεί να κοστίζει παραπάνω από ότι κόστισε το Costa Concordia (άνω των 3,5 δισεκ.)

PROTECTION & INDEMNITY:

Η Αστική Ευθύνη προς Τρίτους που παρέχουν τα P&I Clubs παρέχει την:

Ευθύνη Πλοιοκτήτη / Ναυλωτή, Αστική Ευθύνη Φορτίου, Προσωπικό Ατύχημα / Ασθένεια, Περιβαλλοντική Ευθύνη, Ευθύνη για Λαθρεπιβάτες, Λιποτάκτες και Πρόσφυγες, Ευθύνη Ναυαγίου, Έξοδα Ρυμούλκησης / Διάσωσης,General Average Contribution – Φορτίου / Πλοίου, τον Κίνδυνο  Πολέμου, Νομική Κάλυψη Εμπορευμάτων, Υπερημερίας & Υπεράσπισης (FD&D).

HULL & MACHINERY


Η ασφάλιση HULL & MACHINERY καλύπτει ζημιές που θα προκληθούν στο πλοίο συμπεριλαμβανομένης και της ολικής καταστροφής ή απώλειας. Πρόκειται την βασική προστασία του πλοίου που συμπεριλαμβάνει τις μηχανές και τον μηχανολογικό εξοπλισμό σε περίπτωση ζημιάς: Tankers / Gas Carriers, Container fleets, Bulk carriers, Ρυμουλκά και Μαούνες, Κρουαζιερόπλοια και Επιβατηγά Πλοία, Δρομολογημένα Πλοία, General cargo vessels.

Αρχή καθολικότητας με εξαιρέσεις

Στη ναυτική ασφάλιση, ισχύει η αρχή της καθολικότητας των κινδύνων, αρχή που υιοθετείται διεθνώς και σύμφωνα με την οποία η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο των κινδύνων που απειλούν το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται η ασφάλιση κατά τη διάρκεια του πλου. Είναι δυνατό ωστόσο ορισμένοι θαλάσσιοι κίνδυνοι να μην καλύπτονται με ρητή δήλωση του ασφαλιστή, όπως η ασφάλιση του πλοίου εν καιρώ πολέμου που θέλει διαφορετικές ρήτρες και ασφαλιστήρια.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης