Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε ασφαλιστικό και δημογραφικό κενό η χώρα - Κάθε αναπαραγωγική γυναίκα πρέπει να έχει 2,1 παιδιά

Σε ασφαλιστικό και δημογραφικό κενό η χώρα - Κάθε αναπαραγωγική γυναίκα πρέπει να έχει 2,1 παιδιά
Ανοιχτή η κυβέρνηση σε διορθώσεις στα επαγγελματικά ταμεία
Ανοιχτή για αλλαγές και διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών ταμείων εμφανίζεται η κυβέρνηση, μετά τις επισημάνσεις για τη «βαριά» φορολογία σε εφάπαξ και συντάξεις από τα ταμεία.
Την πόρτα άνοιξε ο γεν. γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Μηλαπίδης στο συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ (Επαγγελματικά Ταμεία), ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης εξομοίωση των ΤΕΑ με τα ΟΑΣΣ ωστόσο, υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να επέμβουμε προκειμένου να προστατεύονται ισότιμα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.
Προς τον σκοπό αυτό λειτουργεί ήδη ομάδας εργασίας, με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα εντοπίσει πεδία παρέμβασης και εξορθολογισμού που θα προωθούν την κατοχύρωση των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως παρόχου.
Ταυτόχρονα το ασφαλιστικό κενό στη χώρα μας, απέναντι στις μεγάλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και η δημογραφική γήρανση βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου για τα επαγγελματικά ταμεία, με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ να γνωστοποιεί ότι οι εταιρίες είναι έτοιμες για ΣΔΙΤ στις μεγάλες αποζημιώσεις.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, η ένωση σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα αντασφάλισης, επεξεργάζεται, και σύντομα θα προτείνει στην κυβέρνηση λύσεις ΣΔΙ.Τ για περιπτώσεις αποζημιώσεων σε μεγάλες καταστροφές.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει κενό προστασίας σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα, όταν παραστεί ανάγκη να πληρώνει εξ ίδιων δυνάμεων τις ζημιές ο ανασφάλιστος ή μερικώς ασφαλισμένος Έλληνας, απέχοντας αρκετά από τον μέσο Ευρωπαίο – κι αυτό είναι κάτι που πλήττει περισσότερο τους μη έχοντες, καθώς έχουν ανάγκη τη συμπληρωματική ιδιωτική κάλυψη.
Για την υγεία το 2021 οι Έλληνες ξόδεψαν 17 δισ. ευρώ και μόλις 700 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλιστικές και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ τα έβαλαν από την τσέπη τους.

Δημογραφική γήρανση

Ταυτόχρονα όλοι οι ομιλητές έκρουσαν τον κώδωνα της δημογραφικής γήρανσης με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου να τονίζει ότι για να μείνει σταθερό το ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού θα πρέπει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας να έχει κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά.
Τελευταία φορά που είχαμε κάποιο τέτοιο νούμερο στην Ελλάδα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σήμερα είμαστε κοντά στο 1,4. Παράλληλα, αυξάνεται το προσδόκιμο της επιβίωσης, με αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνεται πληθυσμιακά μικρότερη και γηραιότερη.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας ήταν κατά αποκλειστικότητα διανεμητικό, δηλαδή οι σημερινές εισφορές των εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των συνταξιούχων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους, λίγους συνταξιούχους. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουνε περίπου 1,7 εργαζόμενοι για κάθε ένα συνταξιούχο.

Κύριοι λόγοι δημιουργίας του ΤΕΚΑ

- Μείωση του δημογραφικού κινδύνου για το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης.
- Δημιουργία κεφαλαίου, τμήμα του οποίου θα επενδυθεί και στην ελληνική οικονομία οδηγώντας σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.
- Με βάση την εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, αναμένεται ότι οι συντάξεις του ΤΕΚΑ θα είναι υψηλότερες από αυτές του υφισταμένου συστήματος επικουρικής ασφάλισης.
- Η δημιουργία «ατομικών κουμπαράδων στο ΤΕΚΑ δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στην κοινωνική ασφάλιση.
- Μελλοντικά, τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της αγοράς κεφαλαίου στη χώρα μας.
- Η συμμετοχή στο ΤΕΚΑ θα βοηθήσει στην προώθηση του «οικονομικού αλφαβητισμού» του πληθυσμού
- Λόγω του ότι οι υψηλότερες επενδύσεις οδηγούν σε υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότερους μισθούς αλλά και υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οδηγούν, τελικά, και σε υψηλότερες κύριες συντάξεις.
Η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την ενθάρρυνση της μακροχρόνιας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα:

- Απλοποιεί τη διαδικασία ίδρυσης ΤΕΑ
- Παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ΤΕΑ
- Εισάγει σύγχρονους κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας
- Ενισχύει την εποπτεία των ΤΕΑ μέσω της μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας στην Τράπεζα της Ελλάδας
- Παρέχει φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνια συνταξιοδοτική αποταμίευση και για παροχή σύνταξης αντί εφάπαξ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης