Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η ισοπέδωση των συντάξεων από τον Κατρούγκαλο και οι επιπλέον 8 «κρυφές» μειώσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας

Η ισοπέδωση των συντάξεων από τον Κατρούγκαλο και οι επιπλέον 8 «κρυφές» μειώσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας
Το Ασφαλιστικό Σύστημα χρηματοδοτείται με σχεδόν 15 δις ευρώ το χρόνο από τους φορολογουμένους
Οι μνημονιακοί νόμοι και ιδιαίτερα οι οριζόντιες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου κατέστησαν τη χώρα μας στο είναι από τις πιο φειδωλές μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις συνταξιοδοτικές δαπάνες που θα μειωθούν ακόμα και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, μετά το 2035.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, αν και αναφέρει πως για την ώρα η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει σχεδόν τις διπλάσιες δαπάνες σε συντάξεις (15,7%) έναντι 8,9% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των συνταξιοδοτικών δαπανών στον ΟΟΣΑ και 8,5% στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει πως η χώρα μας είναι η μόνη που θα πετύχει αξιοσημείωτη μείωση επί του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, προφανώς λόγω της ωρίμανσης του νόμου Κατρούγκαλου.
Έτσι η δαπάνη θα μειώνεται, αν και θα παραμένει υψηλή, έως το 2035 (13,7% έναντι 9,8% στον ΟΟΣΑ και 9,4% στην Ε.Ε.), ενώ θα πέσει στο 12% του ΑΕΠ, λόγω της ωρίμανσης όλων των προηγούμενων συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων, το 2060, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται στο 13,9% του ΑΕΠ και στον ΟΟΣΑ στο 10,3%.

Ειδικά το Ασφαλιστικό Σύστημα χρηματοδοτείται με σχεδόν 15 δις ευρώ το χρόνο από τους φορολογουμένους. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης οι συντάξεις δεν αυξάνονται, καθώς:

1.Δίνονται σε τακτά χρονικά επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
2.Οι αναπροσαρμογές είναι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού (7,75% πέρυσι με πληθωρισμό 9,6% και 3% φέτος με τιμάριθμο στο 3,6%).
3.Οι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού, αυξήσεις ψαλιδίζονται από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Για παράδειγμα, μια σύνταξη 650 ευρώ του 2021, φέτος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου καθώς ξεπέρασε (ονομαστικά) τα 720 ευρώ. Με αφορολόγητο όριο τα 8.636 ευρώ το χρόνο.
4.Οι ανάπηροι, ακόμη και με ιατρικό ποσοστό 50% και ανεξαρτήτως επαγγέλματος (ειδικότητας), λαμβάνουν σύνταξη (59% οι αγρότες, αλλά μόνο για φέτος. Από το 2025 θα λαμβάνουν και αυτοί σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό 50%). Αν και η παροχή του ΕΦΚΑ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλή, το κρίσιμο ποσοστό το συγκεντρώνουν οι ασφαλισμένοι αθροίζοντας επιμέρους ποσοστά από διάφορες πάθησης, ακόμη και από νόσους που δεν αποδεικνύονται προφανώς (ένα ποσοστό 10%-15% από τη μέση ή ψυχολογικά αίτια). Και, παράλληλα, συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς καν το πέναλτι του 10% επί του μισθού που αφορά τους συνταξιούχους λόγω γήρατος.
5.Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι εργάζονται στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνήθως σε τομείς ευθύνης και διοίκησης. Υπάρχουν παραδείγματα όπου σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς του δημοσίου ακόμη και το 15% ή 20% του προσωπικού είναι συνταξιούχοι. Η εξέλιξη αυτή αφενός στερεί θέσεις εργασίας από τους νέους, οι οποίοι κατά τεκμήριο διαθέτουν υψηλά τυπικά προσόντα, αφετέρου δεν επιτρέπει την υπηρεσιακή ανέλιξη των εργαζομένων.
6.Μια επιπλέον αδικία αφορά στην εργασία χήρας μητέρας η οποία αν εργαστεί θα χάσει το 50% της σύνταξης λόγω θανάτου.
7.Οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων πέφτουν αό το 2,55% στο 0,5% σε περίπτωση εργασίας μετά τα 40 έτη, χάνοντας έτσι το «προνόμιο» της ενεργούς γήρανσης.
8.Η εθνική σύνταξη παραμείνει καθηλωμένη στα 426 ευρώ, είτε κάποιος εργάστηκε για 20 έτη είτε για 45, ενώ για τους κάτω των 20 ετών ασφάλισης, μειώνεται αναλογικά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης