Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Υπέρ της κάλυψης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές από τις ασφαλιστικές εταιρίες ο Στέλιος Πέτσας

Υπέρ της κάλυψης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές από τις ασφαλιστικές εταιρίες ο Στέλιος Πέτσας
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Στέλιος Πέτσας, προφανώς εκτός κυβερνητικής γραμμής, τόνισε ότι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή. Και ο καλύτερος τρόπος της κάλυψης του κόστους της είναι ο ασφαλιστικός κλάδος
Οι κίνδυνοι στην οικονομία και η αναγκαιότητα μιας πλατφόρμας συνεργασίας κράτους ασφαλιστικών εταιριών για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλιση των κινδύνων, απασχόλησαν το συνέδριο των Δελφών την τελευταία μέρα των εργασιών του.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Πλάτων Τήνιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομίες των κρατών από την κλιματική αλλαγή, ο οποίος παρατήρησε πως «η αγορά και το κράτος δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους οικονομικούς κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Στέλιος Πέτσας, προφανώς εκτός κυβερνητικής γραμμής, τόνισε ότι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή. Και ο καλύτερος τρόπος της κάλυψης του κόστους της είναι ο ασφαλιστικός κλάδος.
Ο κ. Πέτσας είπε πως  είναι θετική η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.
«Θέση μου είναι η επέκταση του μέτρου με καθολική υποχρεωτική ασφάλιση της κατοικίας έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα μόνοι το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα». Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως αυτό το μέτρο θα μείωνε το κόστος των ασφαλίστρων, θα δημιουργηθεί αποθεματικό στις ασφαλιστικές εταιρείες και επιπλέον το Δημόσιο θα απελευθέρωνε πόρους για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
O καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, έκανε μια συνολική αναφορά στα διαχρονικά ζητήματα του κλάδου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την Υγεία. «Το 40% των δαπανών Υγείας βγαίνει κατευθείαν από τις τσέπες των νοικοκυριών. Το μερίδιο των ασφαλιστικών εταιρειών είναι μόλις 5%. Είναι ένα κενό που οι ασφαλιστικές πρέπει να καλύψουν».
 Ο κ.  Διονύσης Νοδάρος, chief Sales Officer της NN Ελλάδας μίλησε για την ανάπτυξη του κλάδου των ασφαλίσεων την τελευταία τριετία. «Τα νέα είναι θετικά. Το 2023 η παραγωγή των ασφαλίστρων έφθασε τα 5,2% δισ. με ρυθμό ανάπτυξης 8.9%»,είπε ενώ επεσήμανε πως βασικός στόχος των εταιρειών πρέπει να είναι «η εμπειρία του πελάτη. Δηλαδή η καθημερινή επιβεβαίωση πως έκανε τη σωστή επιλογή να ασφαλιστεί». Ανέφερε ακόμα την ανάγκη οι εταιρείες να προωθήσουν τη διάδοση της ασφαλιστικής κουλτούρας. 
 Ο κ. Στάθης Τσαούσης, Chief Sales Officer της ERGO Insurance Ελλάδας, τόνισε πως «οι κύριοι λόγοι για τη χαμηλή ασφαλιστική κουλτούρα στην Ελλάδα είναι πολλαπλοί. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν την ιστορική αντίληψη ότι ο δημόσιος τομέας καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες υγείας και τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, την έλλειψη ενημέρωσης και της απαραίτητης εκπαίδευσης σχετικά με τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης και τις επιπτώσεις από αυτό, την οικονομική δυσκολία πολλών πολιτών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ασφαλίστρων, την ανεπαρκή εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά, καθώς και την εσφαλμένη αντίληψη ότι η ασφάλιση αποτελεί πολυτέλεια και όχι μια αναγκαιότητα και μία επένδυση για το μέλλον.
Συνοψίζοντας, ο κ. Τσαούσης σημείωσε πως η ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας είναι μια πρόκληση που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Μόνο μέσω της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και της προώθησης της φερεγγυότητας στην ασφαλιστική αγορά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για όλους μας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης