Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

ΝΝ: Περιθώρια κέρδους, επενδύσεις, αμοιβές εκτόξευσαν τα λειτουργικά αποτελέσματα και υπερδιπλασίασαν τα κέρδη προ φόρων

ΝΝ: Περιθώρια κέρδους, επενδύσεις, αμοιβές εκτόξευσαν τα λειτουργικά αποτελέσματα και υπερδιπλασίασαν τα κέρδη προ φόρων
Νέα στρατηγική πωλήσεων σχεδιάζει η NN
Οριακή μείωση σε σχέση με το 2022 σημείωσαν τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της ενοποιημένης εταιρείας (ΝΝ) το 2023, λόγω των χαμηλότερων εφάπαξ ασφαλίστρων στο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών προϊόντων συνδεόμενων με δείκτες και προϊόντων που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση (Unit/Index-Linked, ωστόσο το λειτουργικό αποτέλεσμα της αυξήθηκε 16 εκατομμύρια και υπερδιπλασίαστηκαν τα κέρδη προ φόρων από 9,3 εκατομμύρια στα 24,3 εκατομμύρια.
Η ΝΝ Hellas που ανακοινώνει σήμερα 14 Μαίου την νέα στρατηγική των πωλήσεων, το 2023 κατέγραψε λειτουργικό αποτέλεσμα 47,9 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,2 εκατομμυρίων ευρώ, συγκριτικά με το λειτουργικό αποτέλεσμα των 31,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2022.
Το αποτέλεσμα αυτό, το αποδίδει η εταιρεία κυρίως στο υψηλότερο περιθώριο κέρδους των ασφαλιστικών συμβολαίων, στα υψηλότερα έσοδα από επενδύσεις και στις μεγαλύτερες αμοιβές από τα επενδυτικά συμβόλαια της πρώην NN Hellas II.
Τα κέρδη προ φόρων, βάσει ΔΠΧΑ υπερδιπλασιάστηκαν το 2023, έχοντας ανέλθει στα 24,3 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ του 2022.
Τα εποπτικά ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα σημείωσαν οριακή μείωση της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα 884,4 εκατομμύρια ευρώ το 2022 στα 881,9 εκατομμύρια ευρώ το 2023, μη καλύπτοντας τους στόχους των πωλήσεων που είχε θέσει ο πρώην διευθύνουσα σύμβουλος Μαριάννα Πολιτοπούλου, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εφάπαξ ασφαλίστρων στο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών προϊόντων συνδεόμενων με δείκτες και προϊόντων που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση (Unit/Index-Linked).

Οι αντασφάλειες στάθμισαν τη μείωση

Επιπρόσθετα, τα χαμηλότερα ασφάλιστρα στα προϊόντα ασφάλισης ζωής συνετέλεσαν στην αρνητική κίνηση των συνολικών ασφαλίστρων λόγω του γεγονότος ότι το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο (ζωής) δεν φέρει νέα παραγωγή. Ωστόσο, η μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων στα προϊόντα των ομαδικών συντάξεων, των ασφαλίσεων ασθένειας και ατυχημάτων και των αντασφαλιστικών προϊόντων αντιστάθμισε την προαναφερθείσα μείωση.

Βασικές μεταβολές δεικτών

Τα βασικά Ίδια Κεφαλαία της Εταιρίας αυξήθηκαν κατά 41,5 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των παρακάτω μεταβολών:
Οι επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 445,2 εκατομμύρια ευρώ η οποία οφείλεται κυρίως στα εξής στην:
- Αύξηση κατά 54 εκατομμύρια ευρώ στις μετοχές που αναγνωρίζονται απευθείας στην καθαρή θέση και μείωση της συνολικής αποτίμησης αυτών κατά 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
- Μείωση κατά 41 εκατομμύρια ευρώ λόγω πώλησης χρηματοοικονομικών στοιχείων που αποτιμώνται στην εύλογη αξία μέσω αποτελεσμάτων, λόγω αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων.
- Αύξηση κατά 49 εκατομμύρια ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις αγορές.
- Αύξηση κατά 390 εκατομμύρια ευρώ των στοιχείων ενεργητικού που δια κρατούνται έναντι συμβάσεων ασφάλισης που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια ζωής με επενδύσεις. Τα προαναφερθέντα ιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κυρίως λόγω των ισχυρών πωλήσεων κατά τη διάρκεια του έτους καθώς και λόγω της θετικής επίδρασης των τιμών αγοράς των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων τους στην αξία τους.

Αύξηση τεχνικών προβλέψεων λόγω πωλήσεων και ανανεώσεων

Οι Τεχνικές Προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 321,0 εκατομμύρια ευρώ που οφείλεται στη νέα παραγωγή του έτους 2023 τόσο λόγω της πώλησης νέων συμβολαίων εντός της χρονιάς όσο και λόγω ανανεώσεων συμβολαίων στα οποία εφαρμόζονται όρια συμβάσεων. Επιπρόσθετα, η αύξηση των τιμών των μετοχών και η μείωση των επιτοκίων εντός του 2023 οδήγησαν επίσης σε αύξηση των Τεχνικών Προβλέψεων. Ο Δείκτης Φερεγγυότητας (SCR ratio) ανήλθε σε 180% στις 31/12/2023. Ο Δείκτης Κάλυψης Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης (MCR ratio) ανήλθε σε 549% στις 31/12/2023.

10,37% στη MedNet

Επιπρόσθετα, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η NN Hellas έχει κατά ποσοστό 90% συμμετοχή στην «ΝΝ Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων» και κατέχει ποσοστό συμμέτοχής 10,37% της «ΜΕΝΤΝΕΤ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε». Επιπλέον, συμμετέχει στον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ισπανικό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού «Nationale Nederlanden Services.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης