Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Σκουλαρίκια» φανταζί στα προγράμματα ασφάλισης υγείας, όλα όσα δεν ξέρετε για τα ετήσια ασφαλιστήρια

«Σκουλαρίκια» φανταζί στα προγράμματα ασφάλισης υγείας, όλα όσα δεν ξέρετε για τα ετήσια ασφαλιστήρια
Βασικό χαρακτηριστικό των ετησίων ασφαλιστηρίων και ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι αναπροσαρμογές στις τιμές των ασφαλίστρων γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια!
Σχετικά Άρθρα
Την περασμένη εβδομάδα το ΒΝ παρουσίασε ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια κάνοντας μία υποτυπώδη σύγκριση με τα ετήσια ασφαλιστήρια υγείας και ζωής.
Κρύβουν αυξήσεις στα ετήσια ασφαλιστήρια υγείας, είναι πραγματικά ευέλικτα και μπορείτε να προσθέσετε καλύψεις με χαμηλό οικονομικό κόστος, και μέχρι πότε;

Πάτημα 1: Η οικονομική κρίση διευκόλυνε σημαντικά την είσοδο των ετησίων συμβολαίων

Τα ετήσια ασφαλιστήρια υγείας και ζωής εμφανίστηκαν με την οικονομική κρίση ως μία εναλλακτική λύση ασφάλιση υγείας παρέχοντας έναν μεγάλο αριθμό καλύψεων με πολύ χαμηλό κόστος. Στην πράξη, όμως δεν ισχύει αυτό, γιατί το οικονομικό κόστος του συμβολαίου ανεβαίνει σημαντικά, αν ο πελάτης αρρωστήσει.
Ταυτόχρονα, αν ο ασφαλισμένος αρρωστήσει και νοσηλευτεί η ασφαλιστική έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει καλύψεις στην αμέσως επόμενη ετήσια ανανέωση του ασφαλιστηρίου και να αυξήσει τα ασφάλιστρα.

Πάτημα 2. Η Οδηγία της ΕΕ και η Εθνική Νομοθεσία διευκόλυναν επίσης την είσοδο τους στην αγορά

Την χρονιά που άρχισαν να εμφανίζονται στην Ελλάδα τα ετήσια ασφαλιστήρια, έγινε και νόμος του κράτους η Οδηγία Solvency II που υποχρεώσει τις ασφαλιστικές να βάζουν στην άκρη τεράστια αποθεματικά κεφάλαια για να μπορούν να πληρώνουν τους ασφαλισμένους για μεγάλους ασφαλισμένους κινδύνους όπως είναι οι συνεχείς νοσηλείες, οι βαριές αρρώστειες, κ.α. .

Αλλαγές συμβολαίων χάνοντας το δικαίωμα των εγγυήσεων

Η οικονομική κρίση του 2010 και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν προς όφελος των ασφαλισμένων βόλεψε τις ασφαλιστικές. Ουσιαστικά μπορούσαν με τα ετήσια ασφαλιστήρια να παρουσιάζουν κέρδη, υψηλό όγκο πωλήσεων, υψηλή φερεγγυότητα, ωστόσο με τα ετήσια ασφαλιστήρια συμβόλαια που δεν παρείχαν εγγυήσεις.
Ούτε έδιναν ορισμένες ασφαλιστικές το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να μεταφέρει το συμβόλαιο του με ελάχιστες εγγυήσεις που θα μπορούσαν να συνοδεύονταν με απαλλαγές ποσών ώστε και η ασφαλιστική να μην αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο.

Απουσία συναίνεσης, ο ασφαλισμένος οδηγείται στην έξοδο

Αυτό που αναδεικνύουν οι ασφαλιστικές ως πλεονέκτημα ότι για όποια μεταβολή του συμβολαίου, ο πελάτης δικαιούται να ενημερώνεται, είναι κενού περιεχομένου. Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι η ασφαλιστική έχει το πάνω χέρι, κόβει και ράβει το συμβόλαιο, αν ο πελάτης δεν συναινέσει στις μεταβολές, δεν μπορεί να πληρώσει, κατόπιν ενημέρωσης του, οδηγείται στο σπάσιμο του συμβολαίου χάνοντας τα προνόμια.

Αλήθεια έχουν ευέλικτες καλύψεις

Πράγματι βασικό χαρακτηριστικό στα ετήσια ασφαλιστήρια υγείας είναι ότι έχουν πολύ ελκυστικές ευέλικτές καλύψεις. Για ποιους όμως; για όσους είναι μέχρι 30 ετών που πιθανά μπορεί να και να μην το χρησιμοποιήσουν το συμβόλαιο .

Στα 70 έτη δεν ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές

Βασικό χαρακτηριστικό ότι οι ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ στο ετήσιο συμβόλαιο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ. Η ευελιξία που υπογραμμίζεται είναι προς όφελος των ασφαλιστικών ή των ασφαλισμένων; Γιατί…. Όταν ο ασφαλισμένος φτάσει τα 50 έτη, οι περικοπές στις καλύψεις είναι πολλές και το κόστος πολύ υψηλό. Όταν ξεπεράσει τα 65-70 δεν ασφαλίζεται.
Βασικό χαρακτηριστικό των ετησίων ασφαλιστηρίων και ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι αναπροσαρμογές στις τιμές των ασφαλίστρων γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια!
Αποδείχτηκε και μάλιστα έντονα τα τελευταία χρόνια ότι αυτό δεν ισχύει. Όσο σταθερές δεν μπορεί να είναι οι καλύψεις άλλο τόσο και οι τιμές των ασφαλίστρων. Η ασφαλιστική είναι επιχείρηση και θέλει να προστατεύσει την κερδοφορία της και τους μετόχους που θέλουν μέρισμα από τα κέρδη. Το δικαίωμα που δίνει ο νόμος στον ασφαλισμένο να ενημερωθεί από την ασφαλιστική για την αύξηση του ασφαλίστρου προστατεύει μόνο την Ασφαλιστική επιχείρηση.

Πότε διατηρούνται οι καλύψεις και οι εγγυήσεις

Η ειδοποιός διαφορά αντίστροφα μεταξύ ισοβίου και ετησίου είναι ότι στα ισόβια ο ασφαλισμένος διατηρεί τις καλύψεις που υπέγραψε μέχρι τέλος της ζωής τους, για αυτό και ονομάζονται ισόβια.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης