Περαιτέρω ΣΔIT Δημοσίου και ασφαλιστικών βλέπει η Δόμνα Μιχαηλίδου
Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Περαιτέρω ΣΔIT Δημοσίου και ασφαλιστικών βλέπει η Δόμνα Μιχαηλίδου

Περαιτέρω ΣΔIT Δημοσίου και ασφαλιστικών βλέπει η Δόμνα Μιχαηλίδου
Παγκόσμιο Μπουμ στην ασφαλιστική αγορά καταγράφει η έκθεση της Allianz Global Insurance Report 2024.
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτή στις μεταρρυθμίσεις για την διεύρυνση της ασφαλιστικής αγοράς και στην χώρα μας μέσα από ΣΔIΤ, εμφανίστηκε χθες στην Ύδρα, στο 24ο παγκόσμιο συνέδριο ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιριών, η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η κυβέρνηση βλέπει θετικά την συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομία, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου επικρατούσε κλίμα καχυποψίας.
Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι αντιλαμβάνεται το κενό προστασίας, αλλά «είμαστε εδώ για περισσότερες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.
Αναλύοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κινήσεων, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη του ΤΕΚΑ, στη θεσμοθέτηση του κινήτρου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών υψηλότερο των 2 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που στρέφει τους πολίτες προς τις συντάξεις και όχι προς το εφάπαξ, καθώς και στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών εταιριών, προκειμένου να επωφεληθούν τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και οι ασφαλιστικές εταιρίες και κυρίως, οι ασθενείς.
Ωστόσο εμείς ζητάμε από αυτή περισσότερα και πολύ. ταχύτερα», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο του 24ου διεθνούς Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Συνεδρίου της Υδρας, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
• Υπάρχει πολύ μεγάλο ασφαλιστικό κενό στην Ευρώπη και ένα πολύ μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο ασφαλιστικό κενό στις συντάξεις, στην Υγεία αλλά και στις φυσικές καταστροφές.
• Η κίνηση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει κίνητρο 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που καλύπτονται έναντι φυσικών καταστροφών ήταν πολύ σημαντική σε επίπεδο μηνύματος και ελπίζουμε ότι το ύψος του κινήτρου θα αυξηθεί. Παρ' όλα αυτά, 290.000 συμπολίτες μας ευνοήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο.
• Βρίσκεται σε εξέλιξη η θέσπιση νόμου, προκειμένου να ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών υψηλότερο των 2 εκατ. ευρώ και νομίζω ότι το όριο θα πρέπει να μειωθεί στο 1 εκατ. ευρώ.
• Βρίσκεται σε τελικό στάδιο το θεσμικό πλαίσιο για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία εκτιμώνται στις 550.000.

Η έκθεση της Allianz

Στα 6,2 τρις ευρώ τα έσοδα της παγκόσμιας παραγωγής ασφαλίστρων σύμφωνα με την έκθεση Allianz Global Insurance Report 2024.
Και οι τρεις κλάδοι κατέγραψαν παρόμοια ανάπτυξη, με τα ασφάλιστρα ζωής να αυξάνονται κατά 8,4%, τα ασφάλιστρα περιουσίας και ατυχημάτων κατά 7,0% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 6,6%.

Ελλάδα: Σταθερή ανάπτυξη με 5,7% το 2023

Η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας σημείωσε σταθερή ανάπτυξη το 2023, καθώς τα έσοδα από τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5,7%, «αγγίζοντας» τα 5,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν κατά 5,6%, οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων κατά 3,3% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 28,1%.
Ωστόσο, τα ασφάλιστρα υγείας εξακολουθούν να αποτελούν μια εξειδικευμένη αγορά συνολικής «αξίας» μικρότερης από μισό δις ευρώ.
Παράλληλα, οι προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αφοράς είναι επίσης θετικές, καθώς την επόμενη δεκαετία αναμένεται αύξηση κατά 5,0% ετησίως (έναντι της αύξησης 2.0% ετησίως κατά την περασμένη δεκαετία).
Κατά την επόμενη δεκαετία, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά αναμένεται να σημειώσει αύξηση με ετήσιο ρυθμό 5,5%, δηλαδή με ακριβώς τον ίδιο ρυθμό με το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς υστερούσε σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη.
Η βαρύτητα των τριών επιμέρους κλάδων αναμένεται να μεταβληθεί:
Ο κλάδος περιουσίας και ατυχημάτων θα αναπτυχθεί κατά 4,7% ετησίως, σε συνέχεια της αύξησης του 5,0% ετησίως που σημείωσε την προηγούμενη δεκαετία, καθώς οι αυξήσεις τιμών που σχετίζονται με τον πληθωρισμό θα ελαττωθούν. Ο κλάδος υγείας αναμένεται να αναπτυχθεί επίσης, αλλά με κάπως πιο χαμηλό ρυθμό της τάξεως του 7,3% ετησίως – που εξακολουθεί, παρόλα αυτά να αποτελεί μια αρκετά υψηλή αύξηση. Αντίθετα, ο κλάδος ζωής ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 5,1% ετησίως (από 3,5% ετησίως), επωφελούμενος από τα υψηλότερα επιτόκια.
Συνολικά, το παγκόσμιο απόθεμα ασφαλίστρων αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, τα πρόσθετα ασφάλιστρα θα ανέλθουν σε 1,427 δις ευρώ έως το 2034.
Παρά τον σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ασία (πλην της Ιαπωνίας: 7,1% ετησίως) σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική (3,8% ετησίως), σε απόλυτες τιμές, αναμένεται να κυριαρχήσει η τελευταία, με 584 δις ευρώ πρόσθετα ασφάλιστρα έναντι 376 δις ευρώ στην Ασία (πλην της Ιαπωνίας) και 184 δις ευρώ στη Δυτική Ευρώπη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης