Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Διακοπή ασφάλισης σε περιπτώσεις εκκαθάρισης εταιρειών – Τι προβλέπει νέα διάταξη

Διακοπή ασφάλισης σε περιπτώσεις εκκαθάρισης εταιρειών – Τι προβλέπει νέα διάταξη
Πότε πρέπει να διακόπτεται αυτεπάγγελτα η ασφάλιση…
Εκτός ασφαλιστικού συστήματος βγαίνουν τα στελέχη ΔΣ των εταιριών, αλλά και των μονοπρόσωπων επιχειρήσεων από τη μέρα που μπαίνουν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Όπως επισημαίνει σε εγκύκλιό του με τη νέα διάταξη ορίζεται ότι το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση προσώπων που έχουν μία από τις ανωτέρω ιδιότητες και ταυτόχρονα την ιδιότητα του εκκαθαρ/στή της εταιρείας.
Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να διακόψει την ασφαλιστική σχέση αυτεπάγγελτα.
Η ασφαλιστική σχέση των ανωτέρω προσώπων με τον e-ΕΦΚΑ διατηρείται για την άλλη τους υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση.
Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση που εταιρεία με τη μορφή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) τίθεται σε εκκαθάριση, διακόπτεται η ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ και του διαχειριστή που δεν έχει την ιδιότητα μέλους/εταίρου (τρίτο πρόσωπο), την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Επισημαίνεται ότι, εφόσον διαπιστώνεται από τις Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, η λύση και θέση εταιρείας σε εκκαθάριση, από στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης και καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), θα πρέπει να διακόπτεται αυτεπάγγελτα η ασφάλιση των προσώπων αυτών από το Μητρώο Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση.
Στην περίπτωση που τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ λόγω άλλης απασχόλησης/δραστηριότητας, η ασφάλισή τους στον Φορέα διατηρείται.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης