Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι ζητά η ασφαλιστική αγορά στο νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές

Τι ζητά η ασφαλιστική αγορά στο νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές
Στις προτάσεις εντάσσεται η αντικατάσταση του όρου της «πυρκαγιάς από φυσικά αίτια» με τον ορθότερο ορισμό «δασική πυρκαγιά»
Πέντε βελτιωτικές προτάσεις, με κυριότερη την σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 ως 1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027, κατέθεσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη.
Στις προτάσεις εντάσσεται η αντικατάσταση του όρου της «πυρκαγιάς από φυσικά αίτια» με τον ορθότερο ορισμό «δασική πυρκαγιά», η προσθήκη των κινδύνων: θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, χαλάζι, κλπ και η διαγραφή του αναφερόμενου ποσοστού 70% (ως κατ’ ελάχιστον επιβαλλόμενη κάλυψη) από την διάταξη του νόμου και την ρύθμιση της κάλυψης με συμφωνία ασφαλισμένου – ασφαλιστή είτε σε μεταγενέστερο στάδιο, με την έκδοση της εξουσιοδοτικής διάταξης.
Την καθιέρωση ισχυρού ελέγχου της ασφάλισης των επιχειρήσεων, αντί της ύπαρξης ή αύξησης ενδεχομένως του προστίμου.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών και υποχρεώνει να ασφαλιστούν όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το σκοπός της λειτουργίας του παρατηρητήριου θα είναι:


-Η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών

-Η παρακολούθηση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών αυτοτελώς και σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο της προστασίας και στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εθνικής οικονομίας.

Προβλέπει επίσης, επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ να ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού.

Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από κινδύνους στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση του παρόντος, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης