Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Moody’s: Ευάλωτες οι ασφαλιστικές εταιρείες απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Moody’s: Ευάλωτες οι ασφαλιστικές εταιρείες απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Οι αντασφαλιστές τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια τους - Φόβος κοινωνικών αναταραχών και κρατικών παρεμβάσεων αν οι ασφαλιστικές πάνε σε νέες αυξήσεις ασφαλίστρων ή κόψουν καλύψεις
Σχετικά Άρθρα
Ευάλωτες είναι το 2024, οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές απέναντι στις ζημιές που μπορεί να κληθούν να πληρώσουν από φυσικές καταστροφές, σε μία χρονική περίοδο που αποζητούν συνεργασίες με τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Αυτό πολύ απλά, γιατί οι αντασφαλιστές δεν αναλαμβάνουν να αντασφαλίσουν τους κινδύνους που αντασφάλιζαν παλαιότερα, αλλά και γιατί οι τιμές των αντασφαλίστρων έχουν αυξηθεί πολύ. 
Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η διακράτηση κινδύνων από τις ασφαλιστικές, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρά καταστροφικά γεγονός. Αναγκαστικά τονίζει η Moody’s θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμών για να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με τη η Moody’s, οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη ξεπέρασαν το μέσο ιστορικό όρο ζημιών από μικρά και συχνά κυρίως φαινόμενα καταστροφών. Ο όγκος των καταγεγραμμένων ζημιών αυξήθηκε παράλληλα με κόστος της αντασφάλισης. ενώ την ίδια στιγμή οι αντασφαλιστές μείωναν τις καλύψεις .Αυτός ο συνδυασμός δεν ευνόησε τις ασφαλιστικές.

Μάζεψαν πολλές ζημίες μείωσαν τα κέρδη τους

Ένα άλλο θέμα που εξετάζει η Moody’s είναι το θέμα των ζημιών που έχουν γράψει οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές το 2023, λόγω του ότι υποχρεωτικά διακράτησαν κινδύνους καιρικών φαινομένων, τονίζοντας ότι η αύξηση του μεριδίου των ζημιών από φυσικές καταστροφές ακολούθως επιδείνωσε την εικόνα του δείκτη ζημιών και εξόδων ως προς τα ασφάλιστρα των ασφαλιστικών, - δείκτης που διαγράφει την κερδοφορία των ασφαλιστικών.

Μετ' εμποδίων το 2024

Το 2024 θα είναι ένα δύσκολο έτος για τις ασφαλιστικές περιουσίας υπογραμμίζει η Moody’s, καθώς η κατάσταση με τους αντασφαλιστές δεν θα βελτιωθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασφαλιστικές περιουσίας να παραμένουν ευάλωτες απέναντι σε ζημιές από φυσικές καταστροφές. 
H Moody’s θεωρεί πολύ δύσκολο έως απίθανο οι αντασφαλιστές να δώσουν καλύτερες τιμές στις ασφαλιστικές, γενικά να αλλάξουν τακτικές. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει θα φέρει νέο κύκλο αυξήσεων στα ασφάλιστρα φυσικών καταστροφών, για να αντισταθμίσουν τις ζημιές που θα έχουν, λίγο μετά τις αυξήσεις που πήραν από τον πληθωρισμό, επιβαρύνοντας τους ασφαλισμένους.  
Μία τέτοια κίνηση επισημαίνει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, κοινωνικές αναταραχές, οδηγώντας σε κρατικές παρεμβάσεις, αν υπάρξουν ακυρώσεις καλύψεις πελατών από ασφαλιστικές.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης