Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

EIOPA προς ΕΕ και Ασφαλιστικές: Προσέξτε την απειλή τoυ greenwashing

EIOPA προς ΕΕ και Ασφαλιστικές:  Προσέξτε την απειλή τoυ greenwashing
Οι φιλοδοξίες της πράσινης ανάπτυξης όχι μόνο έχουν κουράσει γιατί δεν έχουν αντίκρισμα, άλλα έχουν γίνει και μέσο εκμετάλλευσης και χειραγώγησης της τιμής των προϊόντων
Θύματα μεγαλοαπατεώνων πέφτουν οι καταναλωτές από τις διαφημίσεις, ενέργειες  επιχειρήσεων και ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με την πράσινη ανάπτυξη, την βιωσιμότητα και τα ESG. Στις κατηγορίες των επιχειρήσεων αυτών περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές.
Οι φιλοδοξίες της πράσινης ανάπτυξης όχι μόνο έχουν κουράσει γιατί δεν έχουν αντίκρισμα, άλλα έχουν γίνει και μέσο εκμετάλλευσης και χειραγώγησης της τιμής των προϊόντων. Η EIOPA κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τακτικές χειραγώγησης, στην πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε  οι προτάσεις που δίνει με προς τις ασφαλιστικές είναι τόσο περίπλοκες όσο και κοστοβόρες.  Τόσο που να προδιαγράφεται ότι είναι ανεφάρμοστες .
Οι τακτικές αυτές δεν παραπλανούν μόνο τους καταναλωτές αλλά και τους επενδυτές. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει ή χθεσινή έκθεση της EIOPA – Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις Ασφάλειες και τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία υπογραμμίζοντας πως, καθώς οι ασφαλιστές βάλλονται για να υιοθετήσουν όλο και πιο βιώσιμες πρακτικές, ο κίνδυνος του πράσινου ξεπλύματος  -greenwashing- αυξάνεται.

Τι προτείνει η EIOPA

- Την από κοινού εποπτεία με τις Αρχές ESA

-  Ενισχυμένη εποπτεία – μέσω ασκήσεων «mystery shopping», παρακολούθησης της αγοράς, έρευνας καταναλωτών και υποστήριξης των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

-  Πρόληψη της πράσινης πλύσης εγκεφάλου από τις ασφαλιστικές

-  Ενσωμάτωση των τακτικών εποπτείας και πρόληψης στους εσωτερικούς κανονισμούς διακυβέρνησης των ασφαλιστικών.

-  Ενίσχυση των εποπτικών πόρων και της τεχνογνωσίας  με την χρήση του SupTech για την αντιμετώπιση του greenwashing.

Αποσαφήνιση της ορολογίας για την πράσινη ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές δεν κατανοούν τους πολύπλοκους όρους

-  Κατηγοριοποίηση των ασφαλιστικών προϊόντα με τα βιώσιμα χαρακτηριστικά.

-  Σύναξη επενδυτικού πλαισίου που σχετίζεται με την βιωσιμότητας.

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν την έκδοση της έκθεση της EIOPA με κοινή επιστολή τους οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές EIOPA, EBA και ESMA δημοσίευσαν την από κοινού θέση τους σχετικά με τρόπους εισαγωγής νέων κατηγοριών ESG χρηματοοικονομικών προϊόντων με στόχο την αποφυγή του Greenwashing.

Τεσταρίσματα σε καταναλωτές


Οι Επόπτες προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτού προβεί σε ανάπτυξη πολιτικών να έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δοκιμές σε καταναλωτές, από τις οποίες να προκύπτει ισχυρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα μεταβολής του υφιστάμενου πλαισίου. Αυτό θα επιτρέψει την επίτευξη περισσότερο επιτυχημένων ρυθμιστικών αποτελεσμάτων.

Συνοψίζοντας τι ζητούν από την Επιτροπή

α. να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής συστήματος ταξινόμησης των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, το οποίο θα βασίζεται σε θεσμοθετημένες κατηγορίες προϊόντων ή και σε δείκτες βιωσιμότητας, προκειμένου να υποστηρίξουν τους καταναλωτές στην περιήγησή τους σε ευρεία επιλογή βιώσιμων προϊόντων.
β. Οι κατηγορίες θα πρέπει να είναι απλές, με σαφή αντικειμενικά κριτήρια ή κατώτατα όρια, ώστε να προσδιορίζεται σε ποια κατηγορία εμπίπτει το προϊόν.
γ. Ένας δείκτης βιωσιμότητας θα μπορούσε να αναφέρεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στην κοινωνική βιωσιμότητα ή και στα δύο, εξηγώντας στους επενδυτές τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας του προϊόντος σε μορφή, για παράδειγμα, κλίμακας.
δ. Οι επιλογές για την κατηγοριοποίηση προϊόντων ή και των δεικτών βιωσιμότητας θα πρέπει να ελέγχονται προηγουμένως σε καταναλωτές μέσω κατάλληλων δοκιμών. Με τη χρήση κατηγοριών δεν θα χρειάζονται τόσο λεπτομερείς και εκτενείς γνωστοποιήσεις.
ε. Η Επιτροπή να επανεξετάσει τη συνύπαρξη των δύο παράλληλων εννοιών της «βιώσιμης επένδυσης», δηλαδή αφενός αυτής που ορίζεται ήδη στον Κανονισμό SFDR και αφετέρου αυτής που απορρέει στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης μιας επένδυσης με τον Κανονισμό Taxonomy. Η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της Ταξινομίας και να την επεκτείνει στην κοινωνική βιωσιμότητα.
στ. Οι ESAs συνιστούν στην Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των επενδυτών και επιπλέον λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη των διαφορετικών καναλιών διανομής, μέσω των οποίων διανέμονται τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
ζ. Η Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά, εάν θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού SFDR, προκειμένου να διασφαλίσει εναρμονισμένες γνωστοποιήσεις τόσο για τα προϊόντα που επί του παρόντος εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του SFDR όσο και για οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να εισαχθούν εκ των υστέρων στις απαιτήσεις του SFDR.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης