Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικό: Στο τραπέζι κλαδικές συμβάσεις - κατάργηση ατομικών συμβάσεων και μείωση εισφορών

Ασφαλιστικό: Στο τραπέζι κλαδικές συμβάσεις - κατάργηση ατομικών συμβάσεων και μείωση εισφορών
Διαβουλεύσεις της υπουργού Εργασίας Νίκη Κεραμέως με τους κοινωνικούς εταίρου, εν όψει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναμένεται τον Οκτώβριο

Οι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ενίσχυσης των διαπραγματεύσεων, αλλά και των κλαδικών ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων, ταυτόχρονα με τη μείωση του κόστους εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές), βρίσκονται αυτή την περίοδο στο τραπέζι των συζητήσεων που έχει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως με τους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναμένεται τον Οκτώβριο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους (την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με την ΓΣΕΕ, την Παρασκευή με την ΓΣΕΒΕΕ) και η επόμενη συνάντηση, είναι μεθαύριο Τετάρτη, βρίσκονται μέτρα όπως:

1. Το καθεστώς κατάργησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας
2. Κανείς εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό
3. Η υποχρέωση κάθε κλάδου να διαπραγματεύεται, μετά από πρόσκληση, εφόσον υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση τις αυξήσεις μισθών μέσα στο έτος.
4. Ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας στον καθορισμό των αυξήσεων, εφόσον υπάρχει διαφωνία των μερών.
5. Το ύψος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η συντόμευση του χρόνου υλοποίησης του μέτρου, ώστε να λειτουργήσει ως δέλεαρ για νέες προσλήψεις. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει 0,50% το 2025 και 1% το 2026, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό να μεγαλώσει στο 2-2,5%, καθώς τα έσοδα στον ΕΦΚΑ πηγαίνουν πολύ καλά και οι όποιες μειώσεις, θα ισοσκελιστούν με την αύξηση των ασφαλισμένων από τις προσλήψεις.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του καθεστώτος, ενσωματώνοντας σχετική Οδηγία της ΕΕ για την επάρκεια των κατώτατων μισθών, και προς αυτή την κατεύθυνση έχει συσταθεί επιτροπή που μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα προτείνει μέτρα με στόχο:

- Την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών
- Την προώθηση επαρκών επιπέδων νόμιμων κατώτατων μισθών και
- Τη βελτίωση της πραγματικής πρόσβασης όλων των εργαζομένων στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού.

Οι αλλαγές θα κινούνται στην φιλοσοφία της οδηγίας που είναι η θέσπιση ενός πλαισίου για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση των κατώτατων μισθών σύμφωνα με ένα σύνολο σαφών κριτηρίων. Ο κατώτατος μισθός θα επικαιροποιείται τουλάχιστον ανά διετία (ή το αργότερο ανά τετραετία για τις χώρες που χρησιμοποιούν μηχανισμό αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής).
Ωστόσο, η οδηγία δεν προβλέπει συγκεκριμένο επίπεδο κατώτατου μισθού το οποίο πρέπει να επιτύχουν τα κράτη-μέλη.
Καμία διαπραγμάτευση σε κλαδικό επίπεδο
Ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων εργασίας ατόνησε στην μνημονιακή περίοδο, όπου είχε καταργηθεί η υποχρεωτικότητα για τις κλαδικές και επικρατούσαν οι ατομικές συμβάσεις (συμφωνίες σε προσωπικό επίπεδο).
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ότι μόλις τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας έχουν οι μικρομεσαίοι (Εστίαση, αρτοποιεία, Ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι σε ανελκυστήρες).
Κλειστά κρατά τα «χαρτιά» της η υπουργός σχετικά με τον μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αν και είναι σχεδόν κάθετο το αίτημα από τους κοινωνικούς εταίρους για επαναφορά των διαπραγματεύσεων σε κεντρικό επίπεδο από τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, μέσω της επαναφοράς του θεσμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ήδη τέθηκε από την ΓΣΕΕ και την ΓΣΒΕΕ, αλλά αναμένεται να τεθεί και από τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις και τον ΣΕΒ.
Σε κλαδικό επίπεδο δεν υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και όπου υφίστανται, σπάνια καταλήγουν σε Συμβάσεις. Ακόμη πιο δύσκολα, δε, οι προβλέψεις των εν λόγω συμβάσεων επεκτείνονται στο σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ενός κλάδου.
Αυτό συμβαίνει καθώς μια ΣΣΕ για να κηρυχτεί υποχρεωτική και να επεκταθεί σε κάθε μισθωτό (του αντίστοιχου κλάδου) θα πρέπει η Ομοσπονδία των εργαζομένων που τη συνομολογηθεί να αντιπροσωπεύει το 50% των μισθωτών και, από την άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος των επιχειρήσεων να απασχολεί επίσης τους μισούς εργαζόμενους.
Ωστόσο, η συμμετοχή στα συνδικάτα, και λόγω πολλών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, είναι αναιμική (σε μέσα επίπεδα κάτω του 25%), ενώ πολλές επιχειρήσεις αποφεύγουν την ένταξή τους στους αντίστοιχους εργοδοτικούς συνδέσμους ακριβώς για να μην υπακούουν (καταβάλουν) σε κλαδικούς-υψηλότερους μισθούς.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας λόγω των μικρών επιχειρήσεων (οι 9 στις 10 επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 10 μισθωτούς) μόλις το 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καλύπτονται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).
Έναντι 45% σε μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα και του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 80% των μισθωτών να βρίσκονται υπό την κάλυψη ΣΣΕ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης