Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξάνονται κατά 20% τα όρια αστικής ευθύνης για λάθη και παραλείψεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Αυξάνονται κατά 20% τα όρια αστικής ευθύνης για λάθη και παραλείψεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
Το μέγιστο ποσό απαλλαγής του ασφαλιστή σύμφωνα με το άρθρο το νόμου ν. 4583/2018 δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των €  23.480 από 19.510,00 που είναι σήμερα
Αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω τα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με ισχύ από τις 9 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) 2024/896 που προσαρμόστηκε στην εθνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με πηγές του ΒΝ, τα ποσά που επιδικάζονται για επαγγελματικές ευθύνες ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι πολύ μεγάλα, για αυτό και η ΕΕ ζήτησε την αναπροσαρμογή των ποσών.
Ειδικότερα, τα ποσά αναπροσαρμόζονται ως εξής:

 € 1.564.610 ανά απαίτηση από 1.300.380 ευρώ και,
 € 2.315.610 συνολικά κατ’ έτος για όλες τις απαιτήσεις από 1.924.560 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό απαλλαγής του ασφαλιστή σύμφωνα με το άρθρο το νόμου ν. 4583/2018 δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των €  23.480 από 19.510,00 που είναι σήμερα.  

Λάθη και παραλείψεις ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Το συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή ασφαλίζει την επαγγελματική ευθύνη του διαμεσολαβητή που έχει ασφαλιστεί, για ποσά που έχει κληθεί να πληρώσει ως αποζημίωση έναντι αξιώσεων τρίτων. Ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής μπορεί να οδηγηθεί στα δικαστήρια ή σε εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για πράξεις ή παραλείψεις από αμέλεια και που άμεσα συσχετίζονται με το επάγγελμα τους, όπως μπορεί να είναι η παράδοση ενός συμβολαίου με καθυστέρηση, με καλύψεις λανθασμένες, αν ασκήσει πιέσεις στον ασφαλισμένο προς λάθος κατεύθυνση, απώλεια εγγράφων, απάτη, κτλ. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. ο ασφαλισμένος το προσκομίζει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο που είναι εγγεγραμμένος ο διαμεσολαβητής.

Διαφορές για τα ελεύθερα και αποκλειστικά δίκτυα

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο επαγγελματικής αστικής ευθύνης υποχρεούνται, σύμφωνα με το νόμο να έχουν όλα τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα, ασφαλιστικοί πράκτορες, συντονιστές ασφαλιστικών πρακτόρων, μπρόκερς και οι μεσίτες αντασφαλίσεων.
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας με ασφαλιστικές έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν στο επιμελητήριο που ανήκουν βεβαίωση της ασφαλιστικής επιχείρησης για την οποία εργάζεται και ενεργεί ο ασφαλισμένος. Στην περίπτωση αυτή οι ευθύνες για τις πράξεις τους καλύπτονται από την ασφαλιστική.
Στο σχέδιο της ασφάλισης του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αναφέρονται λεπτομέρειες, όπως είναι το ύψος του χαρτοφυλακίου τους, τα έσοδα, τα ποσοστά εσόδων από την πώληση επενδυτικών προϊόντων συνδεδεμένων με την ασφάλιση,  καθώς ο κίνδυνος για αυτά τα προϊόντα είναι πολύ υψηλός, συνεπώς και οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλές.
Η απόφαση αναπροσαρμογής των ορίων θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης