Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πρωτοφανές – Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δίχως επισκέψεις λόγω ελλείψεων προσωπικού στον ΕΟΔΥ

Πρωτοφανές – Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δίχως επισκέψεις λόγω ελλείψεων προσωπικού στον ΕΟΔΥ
Πού διοχετεύονται οι εγκεκριμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης 34,4 εκατ. ευρώ ; - Οι αμοιβές και παροχές τρίτων 27 εκατ. ευρώ του ΕΟΔΥ στοιχίζουν όσο οι αμοιβές προσωπικού 32,3 εκατ. ευρώ
Τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας);
Το ερώτημα αυτό, όπως θα δούμε, προκύπτει αφενός από την εξέταση των προβληματικών οικονομικών και αφετέρου από την καθημερινή λειτουργία.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται να πληρώνει 32,3 κατ. ευρώ για το προσωπικό και 27 εκατ. ευρώ για αμοιβές / παροχές τρίτων !
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία, ενώ πραγματοποιούνται – όπως ανακοινώνει - τεστ σ όλη την Ελλάδα, οι ιδιωτικές λ.χ μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν κλείσει για τους επισκέπτες.
Πλέον η υποχρέωση διενέργειας rapid test για τους επισκέπτες δεν ισχύει μετά την μη ανανέωση της σχετικής υπουργικής απόφασης (21-7-2023 ).
Οι μονάδες και οι οικογένειες των ηλικιωμένων έχουν μείνει στο ... κενό καθώς όσες μονάδες εμφανίζουν κρούσματα καλούν τον ΕΟΔΥ εδώ και ένα εικοσαήμερο για έλεγχο και επαναλειτουργία αλλά δεν προσέρχονται οι κινητές μονάδες υγείας.
Η επίσημη απάντηση του γραφείου του προέδρου του ΕΟΔΥ Χρ. Χατζηχριστοδούλου είναι ότι, μετά την άρση των μέτρων στις μονάδες και την ευρεία διαθεσιμότητα των τεστ ταχείας ανίχνευσης στην κοινότητα η επίσκεψη των κινητών ομάδων υγείας δεν κρίνεται σκόπιμη !
Συγκεκριμένα, ερωτήσαμε ότι, αφού υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια για την επόμενη τριετία (απόφαση ΕΟΔΥ 16 Αυγούστου 1.051.510 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024-2025-2026) συνεπώς η μη επίσκεψη των ΚΟΜΥ δεν προέρχεται από την ανεπάρκεια προμηθειών, αλλά προφανώς σε έλλειψη προσωπικού.
Αναλυτικά, ο κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου στην σχετική ερώτηση απάντησε: Τα πρωτόκολλα απόκρισης διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φάση της πανδημίας, τους διαθέσιμους πόρους και την εκτίμηση κινδύνου από τον ΕΟΔΥ. Στην παρούσα φάση και μετά και την άρση των μέτρων στις μονάδες και με δεδομένη την ευρεία διαθεσιμότητα των ταχέων τεστ στην κοινότητα αλλά και την πρόσβαση σε αντιική θεραπεία η επίσκεψη των ΚΟΜΥ σε μονάδες κάθε φορά που δηλώνεται κρούσμα COVID-19 σε μια δομή δεν κρίνεται σκόπιμη (sic).

Συνεδρίαση στις 13 Αυγούστου για προϋπολογισμό θετικό 1 εκατ. ευρώ

Που διοχετεύονται οι εγκεκριμένοι πόροι του RRF (Ταμείο Ανάκαμψης) 34,4 εκατ. ευρώ ; - Οι αμοιβές και παροχές τρίτων 27 εκατ. ευρώ του ΕΟΔΥ στοιχίζουν όσο οι αμοιβές προσωπικού 32,3 εκατ. ευρώ 
Ας πάμε, όμως, στα οικονομικά που υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν και την ομαλή λειτουργία.
Ο ΕΟΔΥ εμφανίζει διαδοχικές τροποποιήσεις προϋπολογισμού με προσθαφαιρέσεις κονδυλίων, εκ των υστέρων προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test), αλλά κυρίως λειτουργική παράλυση.
Συγκεκριμένα εμφανίζεται να μην έχει δημιουργήσει το απαραίτητο δίκτυο νοσηλευτών και ιατρών για το οποίο, όπως θα δούμε δεν παρείχε στοιχεία σε σχετική ερώτηση δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το αν διαθέτει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη έξαρση επιδημίας είτε Covid -19, είτε άλλης μορφής.
Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ, έχει τροποποιήσει έντεκα φορές τον προϋπολογισμό του, και το διοικητικό συμβούλιο του συνεδρίασε εκτάκτως στις 13 Αυγούστου προκειμένου να προμηθευτεί τον απαραίτητο αριθμό τέστ ταχείας ανίχνευσης για την Covid -19 (rapid test) που θα χρησιμοποιήσουν οι κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) για τον ευάλωτο πληθυσμό και γενικότερα.
Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ, όμως, αυτοδιαψεύδεται για την πραγματική εικόνα των οικονομικών του, τα οποία εμφανίζουν ορισμένα προβληματικά σημεία.
Στις 16 Αυγούστου έλαβε απόφαση πολυετούς υποχρέωσης για την προμήθεια αντιδραστηρίων ταχείας ανίχνευσης για την τριετία 2024-2026, ύψους 1.051.520 ευρώ.
Προηγουμένως, όπως, προαναφέρθηκε, στις 13 Αυγούστου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ώστε να τροποποιήσει για ενδέκατη φορά τον προϋπολογισμό.

Στην συνεδρίαση ο προϋπολογισμός βγήκε θετικός κατά 1 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, με τα όσα αναρτήθηκαν στην διαύγεια, στον προϋπολογισμό έγιναν- κυρίως - περικοπές 262 χιλ. ευρώ από τις τακτικές αποδοχές και την δημιουργία νοσηλευτών και 173 χιλ ευρώ από τις εργοδοτικές εισφορές και την δημιουργία νοσηλευτών με αποτέλεσμα να εμφανίζεται θετικός κατά 1 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα (επιχορηγήσεις) του οργανισμού είναι 34,2 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και 48,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εκ των οποίων 34,4 εκατ. ευρώ εγκεκριμένοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και 2,2 εκατ ευρώ από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
Οι επιχορηγήσεις ανήλθαν σε 87,9 εκατ. ευρώ.

Πάμε, όμως, στα έξοδα: Οι αμοιβές του προσωπικού ανέρχονται σε 26,6 εκατ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές σε 5,7 εκατ. ευρώ. (σ.σ. οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου είναι 324 και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1.777).
Ο ΕΟΔΥ, όμως, πληρώνει άλλα 24,6 εκατ. ευρώ σε αμοιβές τρίτων και 2,4 εκατ. σε παροχές τρίτων.
Και το ερώτημα που προκύπτει που έχουν κατευθυνθεί οι εγκεκριμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 34,4 εκατ ευρώ;
Αφού έχουν εγκριθεί γιατί χρειάζονται συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού;
Προκήρυξη διαγωνισμού για αντιδραστήρια αξίας 1 εκατ. ευρώ μετά τον θετικό προϋπολογισμό;

Δέκα ημέρες μετά την συνεδρίαση του δ.σ όπου ο προϋπολογισμός βγήκε θετικός και ενώ είχε αναληφθεί η πολυετής υποχρέωση προμήθειας rapid 2024-2026 στις 23 Αυγούστου προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια) αντιδραστηρίων ταχείας μοριακής ανίχνευσης sars-cov-2 (14.000 τεμάχια – αξία 672 χιλ ευρώ δίχως ΦΠΑ) και 4000 τεμάχια αντιδραστήρια με την παραχώρηση επτά συνοδών – αξία 372 χιλ. ευρώ δίχως ΦΠΑ ).
Συνολικά, δηλαδή ο διαγωνισμός ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ.
Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι οι περικοπές στις τακτικές αποδοχές του προσωπικού συνδέονται με την εξασφάλιση ποσών για την προμήθεια των τέστ ταχείας ανίχνευσης ( διαγωνισμός 23 Αυγούστου ).
Κι αφού είχε εξασφαλιστεί η απόφαση πολυετούς υποχρέωσης 1 εκατ. ευρώ για την προμήθεια γιατί αποφασίστηκε εκ νέου διαγωνισμός ;
Σ’ ό,τι αφορά τις αμοιβές τρίτων και παροχές τρίτων, το ποσό είναι εξόχως αποκαλυπτικό.
Ο ΕΟΔΥ πληρώνει 32,3 εκατ.ευρώ για το προσωπικό και 27 εκατ. ευρώ σε αμοιβές και παροχές τρίτων.

Μέλος του δ.σ συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών και προώθησης φαρμακευτικών και ιατρικών υπηρεσιών

Πέραν των ακατανόητων οικονομικών στοιχείων (σ.σ κατανοητών εφόσον τα επιχορηγούμενα χρήματα δεν υπάρχουν) στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ συναντάμε ως μέλος και η καθηγήτρια κ. Γεωργία Κουρλαμπά, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η κ. Κουρλαμπά η οποία ορίστηκε με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου υγείας (Μ. Χρυσοχοϊδης – Ε. Αγαπηδάκη) εμφανιζόταν ως μέτοχος της εταιρείας Evroston (μαζί με τον κ. N. Μανιαδάκη) - ο οποίος φέρεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση Novartis.
Σκοπός της Evroston ήταν, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, η «παροχή επιχειρηματικών, επενδυτικών, οικονομικών και γενικά κάθε φύσεως συμβουλών και μελετητικών και λοιπών υπηρεσιών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ειδικότερα στους τομείς της παροχής υπηρεσιών και της παραγωγής προώθησης φαρμακευτικών, ιατρικών και λοιπών συναφών τεχνολογιών και αναλώσιμων».
Η εν λόγω εταιρεία έχει πλέον διαγραφεί από το ΓΕΜΗ, ωστόσο η Κουρλαμπά η οποία παρείχε μέσω της εταιρείας φαρμακευτικές υπηρεσίες αποφασίζει ως μέλος του τωρινού δ.σ για την παροχή υπηρεσιών από τρίτους.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης