Τελευταία Νέα
Chania
Ασφαλιστικά Νέα

ΕΦΚΑ: Ψηφιοποιούνται καρτέλες ενσήμων βάρους 50 εκατ. τόνων – Γράφεται ασφαλιστική ιστορία

ΕΦΚΑ: Ψηφιοποιούνται καρτέλες ενσήμων βάρους 50 εκατ. τόνων – Γράφεται ασφαλιστική ιστορία
«Στόχος είναι να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τον ρυθμό απονομής συντάξεων», επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως
Πενήντα εκατομμύρια τόνοι χαρτιού, οι γνωστές παλιές καρτέλες ενσήμων, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν το επόμενο διάστημα από τον e-ΕΦΚΑ, δημιουργώντας για κάθε ασφαλισμένο την πλήρως ψηφιοποιημένη ασφαλιστική του ιστορία, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
«Στόχος είναι να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τον ρυθμό απονομής συντάξεων», επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «ο e-ΕΦΚΑ στο παρόν και στο μέλλον», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του πολίτη, να εστιάσουμε περισσότερο στις επικουρικές συντάξεις, όπου έχουμε περισσότερο περιθώριο βελτίωσης. Πενήντα εκατομμύρια τόνοι χαρτιού μένει να ψηφιοποιηθούν [...] να δημιουργηθούν οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και όλα να γίνονται πολύ πιο γρήγορα», ανέφερε η υπουργός.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των έργων που έχουν προχωρήσει, η κ. Κεραμέως παρατήρησε πως «η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια», καθώς «κατά μέσο όρο οι συντάξεις έπαιρναν πάνω από 18 μήνες για να βγουν, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ «πλέον ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης για τις κύριες συντάξεις είναι 60 ημέρες- 2 μήνες, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εκκρεμοτήτων, έχουν ψηφιοποιηθεί πάρα πολλές υπηρεσίες και στα ΚΕΠΑ έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές».
Σχετικά με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας στάθηκε ιδιαίτερα στη διεύρυνση της λίστας με τις παθήσεις, που θεωρούνται μη αναστρέψιμες και συνεπώς δεν χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να επαναξιολογείται.
«Έχουμε ένα παράδειγμα ενός οργανισμού, ο οποίος έχει ήδη απτά αποτελέσματα, αλλά οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ υψηλές για τα επόμενα βήματα», σημείωσε, καταλήγοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται σήμερα στον οργανισμό πιστώνονται «στον κάθε εργαζόμενο, στην κάθε εργαζόμενη, στον κάθε υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ, που έχουν εργαστεί πάρα πολύ σκληρά με στόχο έναν και μοναδικό: Πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον συνάνθρωπό μας, πώς θα τον στηρίξουμε περισσότερο, πώς θα τον διευκολύνουμε, πώς θα περάσουμε στο ότι όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα, πιο αποτελεσματικά».

Π. Τσακλόγλου: Οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις πριν από 2,5 χρόνια ήταν 150.000 και σήμερα έχουμε φτάσει στις 19.000

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος ένταξης των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων -κύριας σύνταξης και επικουρικών- στον ενιαίο οργανισμό του e-ΕΦΚΑ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου.
«Η συγχώνευση ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, σταδιακά είχαμε αυτές τις συγχωνεύσεις και φτάσαμε σε αυτόν τον ενιαίο οργανισμό που είναι για ολόκληρη την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Στον e-ΕΦΚΑ μόνο για τις κύριες συντάξεις ενώθηκαν 8 οργανισμοί και πολλοί από αυτούς δεν ήταν ενοποιημένοι μέσα τους, οπότε το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Όμως, από την άλλη μεριά, πρέπει να πω ότι και στα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ΕΦΚΑ ήταν διάφορες αστοχίες, οι οποίες γίνανε και οι οποίες μας στοίχισαν σε χρόνο, χρήμα και κυρίως συσσώρευση συντάξεων», σημείωσε, εξηγώντας πώς «ρίξαμε όλη μας την προσπάθεια απευθείας στην επίλυση του προβλήματος, με μέτρα νομοθετικά, οργανωτικά, διοικητικά, μέτρα για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του Οργανισμού».
«Νομίζω ότι μέσα σε αυτή την τετραετία έγιναν πραγματικά θαύματα. Από εκεί που είχαμε πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις, τις έχει ρίξει αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ κάτω από τις 20.000. Τεράστια πρόοδος έγινε και στα άλλα κομμάτια και θα εξακολουθήσει να γίνεται», υπογράμμισε ο υφυπουργός, ενώ για τους επόμενους στόχους που έχουν τεθεί σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμοι αφορούν τις επικουρικές συντάξεις και την περαιτέρω αναβάθμιση της εξυπηρέτησης από τα ΚΕΠΑ.
«Στις επικουρικές συντάξεις έχουν γίνει ήδη αρκετά πράγματα, αλλά υπάρχουν κι άλλα να γίνουν», είπε, σημειώνοντας ότι σημαντική παρέμβαση στο πεδίο αυτό ήταν ενοποίηση κανόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που είχε ως αποτέλεσμα διάφορες εκκρεμείς συντάξεις να απονεμηθούν αμέσως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania