Τελευταία Νέα
Chania
Ασφαλιστικά Νέα

Δημιουργείται Κεντρικό Μητρώο Επιδοματούχων ΟΠΕΚΑ - Πώς θα λειτουργεί

Δημιουργείται Κεντρικό Μητρώο Επιδοματούχων ΟΠΕΚΑ - Πώς θα λειτουργεί
Ποιοι χάνουν επιδόματα από περιουσιακά στοιχεία
Στη δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Επιδοματούχων ΟΠΕΚΑ στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου μέσα από την ηλεκτρονική βάση να ελέγχονται ποιοι πραγματικά δικαιούνται επιδόματα, ποιοι «κρυφά» περιουσιακά στοιχεία, ενώ δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό εισοδήματος από μισθωτή εργασία, ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.
αυξάνεται το ποσοστό .
Στόχος είναι να «κοπούν» τα τρία επιδόματα από την πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων. Πρόκειται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, και το επίδομα παιδιού, καθώς, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από την 1.1.2025 εισάγονται και ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή τους: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.
Ο «κόφτης» στη χορήγηση του επιδόματος τέκνων, θα αφορά μια οικογένεια με δύο παιδιά και ακίνητη περιουσία 220.000 ευρώ και αυτοκίνητο 1.600 κυβικών. Ετσι, αν μια οικογένεια έχει μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτομάτως εκτός επιδομάτων.
Στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας. Έτσι το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα ίσως οδηγήσουν 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους στο να τα χάσουν.
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού λάμβαναν το φθινόπωρο του 2023 περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος μόλις 521.724 (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Αντίστοιχα οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ένα ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία που ανέρχεται σε 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης και στο 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Από την 1.1.2025 η αναμόρφωση των του ΟΠΕΚΑ, εμπεριέχει τα εξής κριτήρια:
Εισάγει «κόφτη» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων .
Προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους που οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την αύξηση των τριών παραπάνω επιδομάτων που καλύπτουν 1.080.000 επιδοματούχους.
Η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.
Από την 1η Ιανουαρίου, αυξήθηκε στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ από 50 ευρώ, ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.
Το επίδομα στέγασης αυξήθηκε από τα 70 ευρώ, στα 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Αυξάνεται το επίδομα παιδιού για τους δικαιούχους της 1ης κλίμακας από τα 75 ευρώ, στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα, ενώ οι δικαιούχοι της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο στα 45 ευρώ ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Μαρτίου 2025 θα εφαρμοστεί πανελλαδικά η προπληρωμένη κάρτα στα προνοιακά επιδόματα, πλην ορισμένων όπως τα επιδόματα αναπηρίας, δράση που αποσκοπεί επίσης στη διαφάνεια και τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας.
Πρακτικά, κάποιος δικαιούχος επιδόματος ΟΠΕΚΑ ή επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ θα μπορεί να ξοδέψει το μισό ποσό του επιδόματος μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλο μισό με μετρητά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης