Box to Box

Η ακτινογραφία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Οι Γκέκας και Χαριστέας «σκιαγραφούν» στο BN Sports τον αρχισκόρερ της Μπάγερν

Η ακτινογραφία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Οι Γκέκας και Χαριστέας «σκιαγραφούν» στο BN Sports τον αρχισκόρερ της Μπάγερν
Δύο δεινοί σκόρερ, δύο «δικά» μας παιδιά της Bundesliga, αποθεώνουν τον «Μίστερ 40 γκολ» της Μπάγερν.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

«Μάτωσαν»
και με το παραπάνω τα αντίπαλα δίχτυα. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον τρόπο για να ζαλίζουν τους αμυντικούς μέσα στην περιοχή. Το κοντέρ έγραφε συνεχώς, σε ένα από τα πλέον απαιτητικά πρωταθλήματα του κόσμου. Η Bundesliga έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς εξαιρετικούς Έλληνες στράικερ. Αναζητήσαμε δύο κορυφαίους σκόρερ, που έχουν περάσει από τα γερμανικά γήπεδα - Φάνη Γκέκα και Άγγελο Χαριστέα - ώστε να μας... διαλευκάνουν το μυστικό της επιτυχίας, γύρω από την 40άρα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ο θρύλος Γκερντ Μίλερ έθεσε ψηλά τον πήχη. Τη σεζόν 1971/72 ξεπέρασε κάθε προσδοκία, άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη, με τα 40 γκολ του. Ο, ορισμός του στράικερ, Μίλερ είδε το περασμένο Σάββατο τον... ομοϊδεάτη του, Λεβαντόφσκι να ισοφαρίζει το ρεκόρ. Κι’ όμως, 49 χρόνια μετά, υπάρχει ένας... γήινος, που τολμά να απειλήσει το απίθανο αυτό επίτευγμα.
GEKAS1111.jpg
ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ: «Σκοράρει πριν καν... μπει στο γήπεδο»

Μπόχουμ (1ος σκόρερ στην κατηγορία), Λεβερκούζεν, Χέρτα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης. 133 συμμετοχές/55 γκολ στην Bundesliga. 13 συμμετοχές/8 γκολ στο Κύπελλο Γερμανίας. Εφιάλτες έβλεπαν οι αντίπαλοι αμυντικοί στο πρόσωπο του Φάνη Γκέκα.

Ουδείς το περίμενε (ώστε να φτάσει ο Λεβαντόφσκι την 40άρα), όλοι, ωστόσο, το έβλεπαν να έρχεται. Ή μήπως όχι. Δίνουμε πάσα για... γκολ στον Φάνη Γκέκα: «τα στατιστικά του είναι ξεκάθαρα τα τελευταία τρία χρόνια. Όταν φτάνεις συχνά στα 30 με 35 γκολ, τότε περιμένεις κάποια στιγμή να καταφέρει στο τέλος και να σπάσει το ρεκόρ των 40 γκολ».

Ο «Λέβα» είναι αυτός που γνωρίζουμε. Χρόνια τώρα. Δεν συγχωρεί συνήθως μπροστά στα αντίπαλα καρέ. Γιατί, όμως, πέτυχε συγκεκριμένα τη φετινή σεζόν τη μεγάλη υπέρβαση; «Όταν δουλεύεις σε μία τέτοια ομάδα, όπως είναι η Μπάγερν, ο ρυθμός ακόμα και στις προπονήσεις είναι υψηλός. Είναι φυσιολογικό κάθε χρόνο να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος. Αναπόφευκτα βελτιώνεσαι. Προσωπικά θεωρώ αναμενόμενο το γεγονός ότι έφτασε σ’ αυτό το επίπεδο», ξεκαθαρίζει ο 41ος ετών Γκέκας.

Από βελτίωση άλλο τίποτα ο Πολωνός στράικερ. Πόσες λεπτομέρειες άραγε να τελειοποιήσει ακόμα στο παιχνίδι του; Αγγίζει ούτως ή άλλως την... τελειότητα. Σύμφωνα, όμως, με τον πρώην διεθνή φορ: «έχει παραμείνει ίδιος, το ίδιο καλός. Η ομάδα τον βοηθάει πλέον ακόμα περισσότερο. Όλοι γνωρίζουν ότι μπαίνει στο γήπεδο και ήδη έχει σκοράρει. Αυτό δεν αλλάζει. Το παιχνίδι ξεκινά με δικό του γκολ».
XARISTEAS111.jpg
ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: «Το κοινό με τον Γκερντ Μίλερ είναι τα... περίεργα γκολ»


Κάτοικος Βρέμης από το 2002, νταμπλούχος το 2004, στάσεις στη Νυρεμβέργη, τη Λεβερκούζεν και Κυπελλούχος το 2011 με τη Σάλκε. Τα... όργωσε τα γερμανικά γήπεδα ο «χρυσός» μας, Άγγελος Χαριστέας.

Μίλερ από τη μία, Λεβαντόφσκι από την άλλη. Τραβάμε μία γραμμή στη μέση και συγκρίνουμε. Αλλά και πάλι, μας χωρίζουν σχεδόν 50 χρόνια. Τι κοινά στοιχεία να αλιεύσει κανείς; Ο Άγγελος Χαριστέας μας εξηγεί: «καταρχάς πρέπει να προσέξουμε την υπέρτατη ατομική ποιότητα του καθενός. Εν συνεχεία, υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο επιθετικών. Σκοράρουν περίεργα γκολ. Δεν συνηθίζουν να βρίσκουν δίχτυα με το γνωστό... πάρε-βάλε. Άλλωστε για να φτάσεις κοντά σε ένα τέτοιο ρεκόρ, θα πρέπει να υπερβάλλεις εαυτό, να φτάσεις στο κάτι παραπάνω. Σκοράρουν με ψαλιδάκι, με μυτάκι στη γωνία, με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές μένουν στην ιστορία. Γιατί δεν πετυχαίνουν μόνο τα αυτονόητα, αλλά το - πολύ - κάτι παραπάνω».

Τον γνωρίζει, τον παρακολουθεί, εντούτοις είχε τις αμφιβολίες του για το... σπάσιμο του ρεκόρ. «Δεν περίμενα να καταρρίψει το ρεκόρ του Μίλερ. Έχω παίξει αρκετά χρόνια στην Bundesliga. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να πετύχεις τόσα γκολ. Ο “Λέβα” έβαλε, αν μη τι άλλο, τη δική του σφραγίδα στην κατηγορία».

Στην αρχή της νέας χιλιετίας, οι δύο πρωταγωνιστές μας εκπροσωπούσαν επάξια τη χώρα στα γερμανικά γήπεδα. Ο «Χάρι» θα... τολμούσε να τοποθετήσει κάποιον παίκτη, της δικής του γενιάς, στην ίδια ευθεία με το ρεκόρ του Μίλερ και τον τωρινό οίστρο του Λεβαντόφσκι; «Υπήρχαν εξαιρετικοί φορ εκείνη τη 10ετία. Ο Τζιοβάνε Έλμπερ της Μπάγερν, ο παρτενέρ μου στη Βρέμη, Αΐλτον. Είναι παίκτες που πάντα πετύχαιναν γκολ. Ο Αΐλτον στην καλή σεζόν του σκόραρε 28 γκολ το 2004. Πάντα υπήρχαν παίκτες που ξεπερνούσαν τα 25 γκολ. Αλλά τα 40; Είναι δύσκολο, καθώς μιλάμε και για μόλις 34 αγωνιστικές».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης