Box to Box

Εμμονές, φόβος, αδυναμίες VS πίστη, ποιότητα, πλάνο: η επόμενη ημέρα της Εθνικής Γερμανίας!

Εμμονές, φόβος, αδυναμίες VS πίστη, ποιότητα, πλάνο: η επόμενη ημέρα της Εθνικής Γερμανίας!

Ο κύκλος του Γιοάχιμ Λεβ στη «mannschaft» ολοκληρώθηκε με απογοητευτικό τρόπο. Η Ομοσπονδία επέμενε άνευ λόγου και αιτίας στο πρόσωπό του, με τους ποδοσφαιριστές να μην του χαρίζουν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο. Πλέον ήρθε η ώρα του Χάνσι Φλικ, στο δρόμο για το Μουντιάλ 2022.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Πάνε ακριβώς 15 ημέρες από τότε που γράψαμε για την έλλειψη σεβασμού προς (και από) την Εθνική Γερμανίας, έπειτα από την ήττα της πρεμιέρας κόντρα στη Γαλλία (0-1). Η ακόλουθη νίκη επί της Πορτογαλίας (4-2) αποτέλεσε στάχτη στα μάτια των απανταχού φίλων της. Διότι έμελλε να είναι η μοναδική της στο Euro 2020, το οποίο αποχαιρέτησε νωρίς, στη φάση των «16», ηττημένη στο Wembley από την Αγγλία (0-2).

1ο Ερώτημα: Γιατί πήγε στο Euro με τον Λεβ στον πάγκο;

Οι απαισιόδοξοι ζήτησαν το «κεφάλι του» αμέσως μετά τον χαμένο ημιτελικό του Euro 2016. Οι λογικοί επέμεναν για «χωρισμό» με τον Γιοάχιμ Λεβ, έπειτα από την ντροπιαστική εικόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας (2018). Τα καμπανάκια όχι μόνο χτυπούσαν, αλλά έπαιζαν προειδοποιητικές μελωδίες για το μέλλον της Εθνικής Γερμανίας.

Προπονητής ετών 58 (το 2018), με υπερεκτιμημένες ικανότητες, όσο και υπέρμετρο εγωισμό. Τοποθέτησε την επιτυχία της κατάκτησης του Μουντιάλ 2014 πάνω από εαυτό και ομάδα. Δύο χρόνια αργότερα (ετών 60 ο κύριος Λεβ), η απόλυτη στασιμότητα. Nations League, 2η έκδοση. Η ισοπαλία αρκούσε στην έδρα της Ισπανίας ώστε να τερματίσει 1η και να «σφραγίσει» εισιτήριο για το F4 του θεσμού. Δέχτηκε μία μεγαλοπρεπέστατη σφαλιάρα (0-6).

GERSPAAAAAA.jpg

Έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Φρανκφούρτη. Δύο τα σενάρια. Ή συνεχίζει με τον Λεβ στο τιμόνι. Ή λαμβάνει τέλος η συνεργασία και πορεύεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τον (ικανότατο) προπονητή της (κατόχου - εκ των υστέρων - τον Ιούνιο στο Euro U21) Εθνικής Ελπίδων, Στέφαν Κουντς. Πρυτάνευσε ο... παραλογισμός και δόθηκε στον εκλέκτορα η ευκαιρία να (απο)χαιρετήσει με ένα ακόμα Euro στο παλμαρέ του. Έλλειψη αποφασιστικότητας από πλευράς Ομοσπονδίας, έλλειψη ρεαλισμού από τον έμπειρο προπονητή.

2ο ερώτημα: Τι πήγε στραβά στο τουρνουά;

Ο Jögi (το παρατσούκλι του Λεβ) θεώρησε δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές θα παίξουν για... πάρτη του στο Euro. Φρούδες οι ελπίδες. Διότι ξέχασε ένα βασικό στοιχείο: τη μεταφορά της σπίθας, της δίψας και της απαραίτητης νοοτροπίας στους πρωταγωνιστές, ώστε αυτοί να τα παρουσιάσουν στον αγωνιστικό χώρο. Αντιθέτως κυρίαρχησαν οι εμμονές του κόουτς, ο φόβος των παικτών για νέα αποτυχία (καθόλου άμοιροι ευθυνών) και οι αδυναμίες σε όλους τους τομείς.

Τα της Γαλλίας τα γράψαμε. Η νίκη κόντρα στην Πορτογαλία ήρθε - αποδεδειγμένα πλέον - περισσότερο ελέω των λαθών των Ιβήρων. Πρόκριση στους «16», χάρη στο ισόπαλο 2-2 κόντρα στην Ουγγαρία, με γκολ του Γκορέτσκα στο τελευταίο 10λεπτο του ματς. Προσοχή: οι ποδοσφαιριστές της πιο πετυχημένης Εθνικής στην ιστορία του τουρνουά (3 τρόπαια, 3 φορές ακόμα φιναλίστ), πανηγύρισαν αυτό το γκολ, αυτή την πρόκριση. Αντί να αναρωτηθούν πως έφτασαν σε σημείο να αγκομαχούν απέναντι σε μία (με όλο το σεβασμό) Ουγγαρία.

Wembley, αιώνιος αντίπαλος, Αγγλία. Βέρνερ με τη μία, Χάβερτς με τη δεύτερη, 0-1, Μίλερ χαμένο τετ α τετ 0-2. Αυτά είναι τα «απλά» του ματς. Δύο-τρία στοιχεία, μη καφενειακού επιπέδου, για περαιτέρω τροφή ακολουθούν...

Απόλυτα διαβασμένη η Αγγλία, «διέγραψε» τους ακραίους Γκόσενς-Κίμιχ από το επιθετικό παιχνίδι των Γερμανών. Οι εμπνεύσεις του Γκορέτσκα από το κέντρο σταμάτησαν στο 15λεπτο, οπότε και προσαρμόστηκε το αντίστοιχο κέντρο των «λιονταριών» στον μέσο της Μπάγερν. Ο Χάβερτς μόνος του δεν μπορεί ακόμα να κουβαλήσει στις πλάτες του τη «mannschaft». Η αναβάθμιση του Τόνι Κροος είχε «κολλήσει» στο... download, μιάς και οι τρεις πρώτες μεταβιβάσεις του, κατέληξαν σε αντίπαλο. Κινήσεις από τον πάγκο στο επερχόμενο γκολ των Άγγλων στο δεύτερο ημίχρονο; Φευ...

Germany11111.jpg

3ο ερώτημα: Μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η άμυνα ή η επίθεση;

Γινόμαστε κουραστικοί αναφερόμενοι συνεχώς στην άμυνα, την οποία τριάδα (σε αμυντική τακτική) υπερασπίστηκε μέχρι θανάτου ο Λεβ (και βρέθηκε πίσω στο σκορ με την ομάδα του 4 φορές, σε ισάριθμα παιχνίδια). Ναι, φυσικά, είναι σύγχρονη επιλογή οι τρεις στόπερ στα μετόπισθεν. Αυτό ναι, δεν διαφωνούμε. Η ένστασή μας έγκειται ότι ο 61ος ετών κόουτς ΑΠΕΧΕΙ από το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σωστά καλεί εκ νέου τον Ματς Χούμελς, αλλά αμελεί στο μυαλό του ότι δεν υπάρχει ένας αντάξιος Ζερόμ Μπόατενγκ (κι’ όμως, το γράψαμε) δίπλα του (βλέπε Γκίντερ ή Ρίντιγκερ). Τα αποτελέσματα ήταν εμφανέστατα...

Κουραστικοί εμείς, κουραστικοί και οι... απέναντι, στο άκουσμα για τις επιθετικές επιλογές. Επαναλαμβάνουμε: η Γερμανία δεν επιλέγει να παίξει χωρίς φορ, αλλά η Γερμανία ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ καθαρόαιμο φορ. Αναφέρθηκε πολλάκις στα κείμενά μας. Αν υπήρχε, προφανώς και θα αποτελούσε μέλος της αποστολής. Ψευτο9άρι λοιπόν και Άγιος ο Θεός.

Κόντρα στην Αγγλία ο Βέρνερ έμελλε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Θα μπορούσε. Αν ήταν ο Βέρνερ με τον οίστρο της Λειψίας. Ο Γκνάμπρι ήταν σαν να μην μπήκε στο παιχνίδι. Ο Σανέ απών σε όλο το τουρνουά. Ο Μίλερ απέτυχε να βάλει το όνομά του στην κατηγορία «ηγέτης», στοιχείο τόσο απαραίτητο σε ένα νεανικό σύνολο. Το οποίο, διευκρινίζουμε, υποτίθεται ολοκλήρωσε τη μεταβατική περίοδό του, με σκοπό να κάνει θραύση στο Euro 2020.

4ο ερώτημα: Θα επιστρέψει στο προσκήνιο με τον Χάνσι Φλικ στο τιμόνι;

ΝΑΙ. Απλά, λιτά, ξάστερα.
Διότι όσο καλοπροαίρετοι κι’ αν είμαστε, εν τέλει αποδεικνύεται ότι ο (βοηθός) Χάνσι Φλικ ήταν ο πρωτομάστορας της επιτυχίας στο ΠΚ 2014 και όχι ο Ιωακείμ. Κυρίως, χάρη στο επικοινωνιακό κομμάτι. Το οποίο βρήκε τρόπο να το τελοιοποιήσει, πρώτα ως βοηθός του Νίκο Κόβατς στην Μπάγερν (όπου φυσικά συνάντησε τη μεγαλύτερη μερίδα παικτών, κατόχων του Μουντιάλ) και εν συνεχεία να κατακτήσει 7 τρόπαια - μέσα σε μιάμιση χρονιά - με τους Βαυαρούς, ως πρώτος προπονητής.

PHOTOMONTAGE: Designated national coach Flick on talks with DFB: IT'S ABOUT THE SMALL THINGS. Archive photo: Hans Dieter Flick (Hansi, coach FC Bayern Munich), gesture, gives instructions, single image, trimmed single motif, half figure, half figure. Soccer 1st Bundesliga season 2020/2021, 34th matchday, matchday34, FC Bayern Munich - FC Augsburg 5-2 on May 22nd, 2021 in Muenchen ALLIANZ ARENA.

Ετών 56, του δίδεται κάθε ελευθερία (ο λόγος που αποχώρησε εν τέλει από την Μπάγερν), γνωρίζει τις... κακουχίες της Ομοσπονδίας, αποδεκτός από τους ποδοσφαιριστές, υπάρχει καλό υλικό στο ρόστερ, «ανεβαίνει» μία καλή φουρνιά από την «Ευρωπαία» ομάδα της Under21, προτιμά το 4-2-3-1 αντί την τριάδα στην άμυνα. Πολλά τα προτερήματα.

Η ουσία, ωστόσο, είναι μία. Ο πήχης βρίσκεται στον έναν τίτλο, μέσα στην τελευταία 15ετία. Ο Χάνσι Φλικ είναι ο ιδανικός προπονητής, ώστε να μεταφέρει στους Γερμανούς διεθνείς τη χαμένη πίστη ανωτερότητας, να τους θυμήσει την ποιότητα που διαθέτουν και να παρουσιάσει ένα πετυχημένο πλάνο. Απομένουν περίπου 500 ημέρες έως το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Το countdown ξεκίνησε...

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης