Box to Box

Bundesliga: Για το 10ο η Μπάγερν, η άμυνα της Ντόρτμουντ και η… ίδια Λειψία

Bundesliga: Για το 10ο η Μπάγερν, η άμυνα της Ντόρτμουντ και η… ίδια Λειψία

Η γερμανική Bundesliga φροντίζει να τροφοδοτεί συχνά-πυκνά τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα με τα αστέρια της. Έτσι και φέτος. Παρ’ όλα αυτά είναι η Λίγκα όπου η Μπάγερν οδεύει για τον 10ο σερί τίτλο της. Ντόρτμουντ και Λειψία είναι από κοντά και θέλουν να σπάσουν την κυριαρχία της. Το ερώτημα είναι: μπορούν;

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Αφετηρία στη σπουδαία Bundesliga. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρω: το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο! Ορισμένοι δύσκολα το δέχονται, ακόμα πιο δύσκολα το αφομοιώνουν. Προσοχή, ουδείς μιλάει για το «καλύτερο», με τους πιο δυνατούς παίκτες και τον σούπερ ανταγωνισμό. Το «καλύτερο» για τον καθένα, άλλωστε, είναι υποκειμενικό.

Μεγάλωσα στη Γερμανία, έζησα από κοντά το ποδόσφαιρο της Bundesliga, τη δίψα, την πίστη των οπαδών για να υποστηρίξουν την τοπική ομάδα τους (ή και όχι). Κάθε ματς και γιορτή. Κυριολεκτικά. Ένα πρωτάθλημα στο οποίο ο κόσμος έχει ακόμα λόγο. Ένα πρωτάθλημα όπου ο οπαδός φρόντισε να πιέσει τόσο πολύ τους ιθύνοντες της Λίγκας, με συνέπεια αυτοί να αναγκαστούν να βγάλουν από το πρόγραμμα, τις – μη βολικές για τους εργαζόμενους – Δευτέρες. Αυτή είναι η Bundesliga. Ο κόσμος της.

Η «νέα» Μπάγερν

Λογικό φαβορί και φέτος η Μπάγερν Μονάχου. Όχι του Χάνσι Φλικ, αλλά του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Μόλις 34 ετών και ήδη 5 χρόνια στο… κουρμπέτι. Παιδί γέννημα θρέμμα Βαυαρός. Τα έκανε μαντάρα η διοίκηση της Μπάγερν (Καν, Σαλιχάμιτζιτς, Ρούμενιγκε, άντε και ο Χένες με τα… λογάκια του) με τον Φλικ και έτσι επήλθε η αλλαγή, η οποία κόστισε 25 (!) εκατομμύρια ευρώ. Τόσα τα χρήματα που «τσέπωσε» η Λειψία για να τον αφήσει.

Ο νεαρός θα είναι… υποχείριο των «μεγάλων» της διοίκησης. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Η πρεμιέρα με την Γκλάντμπαχ (13/08) φέρνει τον Νάγκελσμαν με μόλις 25 παίκτες στο ρόστερ, με την ομάδα να αγωνίζεται σε τρεις διοργανώσεις. Ήδη στην άμυνα οι Ερναντές, Παβάρ, Ντέιβις έχουν τραυματισμούς. Οι Αλάμπα, Μαρτίνεθ, Μπόατενγκ αποχώρησαν. Αν μεσοεπιθετικά η εικόνα της ίσως να είναι αρκετή για την υπεράσπιση του τίτλου, σε επίπεδο Ευρώπης αυτή τη στιγμή οι αντίπαλοί της χαμογελούν κρυφά με τον γίγαντα Ουπαμεκανό να είναι μόνος του στη μάχη των… Θερμοπυλών.
BAYERN.jpg

Να η ευκαιρία! 

Ωραία. Άντε πες η Μπάγερν θα κάνει περισσότερα στραβοπατήματα από πέρσι. Υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές; Υποτίθεται ναι. Πάντα είναι η Ντόρτμουντ εκεί, όπως, πλέον, και η Λειψία.

Η Μπορούσια, όμως, έχει νέο κόουτς (Μάρκο Ρόζε), ΔΕΝ έχει Σάντσο, έχει Χάαλαντ, δεν έχει αξιόλογες αμυντικές λύσεις. Απορούμε μερικές φορές με τις κινήσεις των ανθρώπων της Ντόρτμουντ. Ο τεχνικός διευθυντής Μίχαελ Τσορκ και ο εκτελεστικός διευθυντής, Χανς-Γιοάχιμ Βάτσκε είναι βυθισμένοι σε μία άκρως οικονομική πολιτική και σκέφτονται ήδη πόσα εκατομμύρια θα «αρπάξουν» την επόμενη σεζόν από τον Χάαλαντ (η ρήτρα στα 85 εκατ. ευρώ).

Νέος προπονητής και στη Λειψία, αλλά το έχω τονίσει αρκετές φορές. Πιο αξιόπιστη η ομάδα της Red Bull. Και πήρε 25 εκατ. ευρώ για την ελευθέρας του Νάγκελσμαν και φρόντισε να φέρει έναν κόουτς που θα εφαρμόσει την ίδια φιλοσοφία στην ομάδα. Ο Τζέσι Μαρς ήταν βοηθός στη Λειψία επί εποχής Ράνγκνικ (2018-19) και τόσα χρόνια στη Σάλτσμπουργκ παίζει στην ουσία το ίδιο στιλ. Ο Σόμποσλαϊ θα κάνει… παπάδες, αν δεν φύγει για την Μπάγερν ο Σάμπιτσερ, τότε μπορεί, παρ’ ότι έχασε τους Ουπαμεκανό-Κονατέ στην άμυνα, να απειλήσει και να ελπίζει.

Στα μάτια μας μάλιστα, το εγχείρημα της Λειψίας προσπέρασε στη… βαθμίδα της κατηγορίας, την Ντόρτμουντ και αυτή είναι η βασική διεκδικήτρια του τίτλου. Διότι φέτος είναι πιο πιθανό από ποτέ, η Μπάγερν να χάσει τα πρωτεία της. Όσο απίθανο κι’ αν ακούγεται αυτό πλέον στο πρωτάθλημα της Bundesliga.
LEIPZIG.jpg

Οι υπόλοιπες…

Είχαμε καταγράψει σε άλλο κείμενο, τις πολλές αλλαγές προπονητών στις κορυφαίες ομάδες. Απ’ αυτές θα επωφεληθεί η Λεβερκούζεν με τον ερχομό του Ζεράρδο Σεοάνε, η Βόλφσμπουργκ θα είναι αρκετά… πεσμένη λόγω της αποχώρησης του Γκλάσνερ και της πρόσληψης του Μαρκ Φαν Μπόμελ (τι όνειρο είδαν;). Περιμένουμε πάντα τη Χέρτα να σηκώσει κεφάλι, τώρα με ηγέτη τον Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ και νέο αρχηγό στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, τον Φρέντι Μπόμπιτς.

Η Γκρόιτερ Φιρτ, νεοφώτιστη μαζί με την Μπόχουμ, έχει το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας (16 εκατ. ευρώ) και θα υποβιβαστεί όπως ανέβηκε. Απλά τα πράγματα. Μπορεί να κέρδισε σε τηλεοπτικό συμβόλαιο ένα ποσό της τάξης των 29 εκατ. ευρώ, αλλά έως εκεί.
MAVROPANOS.jpg

Το ελληνικό στοιχείο

Μην ξεχνάμε τους δικούς μας ανθρώπους στην κατηγορία. Έξι Έλληνες εκπροσωπούν τη χώρα μας, σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα. Διπλή η… χαρά στην Μπόχουμ, με τους Βασίλη Λαμπρόπουλο και τον δανεικό από τη Χόφενχαϊμ, Κώστα Σταφυλίδη. Το ίδιο και στην Μπίλεφελντ. Ο Στέφανος Καπίνο μετακόμισε στην Αρμίνια από τη Βέρντερ και παρέμεινε κάτοικος Bundesliga. Εκεί θα βρει τον ομογενή Σεμπάστιαν Βασιλειάδη.

Βασικό μέλος της Στουτγκάρδης θα αποτελέσει ο Ντίνος Μαυροπάνος. Ο Πάνος Ρέτσος επέστρεψε από τον δανεισμό του στη Σεντ Ετιέν και δίνει την τελευταία μάχη του για να διακριθεί στη Λεβερκούζεν, μιας και το επόμενο καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του. Να συμπληρώσουμε δε, ότι ο Δημήτρης Λημνιός δόθηκε δανεικός στην Τβέντε από την Κολωνία.

Η Bundesliga είναι έτοιμη για εκκίνηση. Καλή μας απόλαυση!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης