γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Αρκετοί είναι αυτοί που θα εκφράσουν την αντίθετη γνώμη τους, για το γεγονός ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ απέτυχαν να νικήσουν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Καταρχάς η οπτική του θέματος ίσως να μην είναι η καλύτερη δυνατή, έτσι όπως το παρουσιάζουμε. Διότι συνήθως ξεχνάμε ότι και τα αουτσάιντερ παίζουν ποδόσφαιρο. Οι δύο όψεις του νομίσματος. Νίκη το φαβορί, άρα «νίκησε το φαβορί», νίκη το αουτσάιντερ, άρα «έχασε το φαβορί».
Ποδόσφαιρο παίζει και ο αντίπαλος
Τι κι’ αν ο ΠΑΣ Γιάννινα μοχθούσε να πάρει έστω και νίκη στην προετοιμασία; Τι κι’ αν ο Ατρόμητος έκανε διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ του ακόμα και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών;
Αμφότερες είχαν στον πάγκο τους νέους «τιμονιέρηδες». Ηρακλής Μεταξάς από τη μία, Άνχελ Λόπεθ από την άλλη. Ικανοί προπονητές, με τον μεν Ελληνογερμανό να έχει δουλέψει σκληρά στους μικρούς της Μπόχουμ, δίπλα στον Γραμμόζη στην Ντάρμσταντ και μέχρι πρότινος ως βοηθός στην Άουγκσμπουργκ. Τα διαπιστευτήρια του Ισπανού ομόλογού του, φάνηκαν ξεκάθαρα την περασμένη αγωνιστική περίοδο στο Βόλο.
Να τονίσουμε ότι και οι δύο κόουτς πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό απ’ ότι είδαμε στην πρεμιέρα. Στιλ πιο επιθετικό, στιλ πιο απειλητικό, ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Αλλά, από την άλλη, πως να προσεγγίσεις διαφορετικά ένα παιχνίδι 1ης αγωνιστικής, ο μεν ΠΑΣ στην «Τούμπα», οι δε Περιστεριώτες στο «Γ. Καραϊσκάκης»; Προσέχεις για να έχεις. με την ποιότητα που διαθέτεις, με την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία. Καμία, μα καμία ομάδα, δεν μπαίνει στο γήπεδο για να χάσει. Είτε αντιμετωπίζει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, είτε αντιμετωπίζει Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.
Το παράδειγμα της... Μπάγερν και η άλλη πλευρά
Αυτό καλό θα ήταν να το θυμόμαστε που και που, μιας και αν νικούσαν συνεχώς τα φαβορί, θα ήταν ανιαρό. Η Μπάγερν είναι τόσο ισχυρή πλέον στην Bundesliga, που κάθε απώλεια βαθμών της, θεωρείται σαν μικρό θαύμα. Λογικό, όταν φτάνει σε σημείο να... ρίχνει, το Σάββατο, έτσι απλά 4άρες, σε ομάδες που είναι - υποτίθεται - συνδιεκδικήτριες του τίτλου, όπως η Λειψία.
Ανέφερα παραπάνω για την διαφορετική όψη του νομίσματος. Φυσικά σ’ αυτό το σημείο οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ (αναφέρω τους δύο συλλόγους γιατί αυτές υπέστησαν τις «γκέλες» στην πρεμιέρα) θα διαφωνήσουν και με σθεναρό ύφος θα υποστηρίξουν, ότι ξεκάθαρα επιθυμούν η ομάδα τους να κατακτήσει το πρωτάθλημα με... 50 βαθμούς διαφορά. Χαλάλι τους. Αυτό πρέπει να υποστηρίζουν, δεν τίθεται θέμα.
Στη γενικότερα εικόνα περί ελληνικού ποδοσφαίρου (και όχι ειδικότερη του τι πήγε στραβά στο παιχνίδι του «Δικεφάλου», αν πρέπει να αποκτήσει άλλον τερματοφύλακα, γιατί δεν είναι έτοιμος στην 1η αγωνιστική, πώς ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε εντός έδρας, αν έπρεπε να ξεκινήσει ο Ονιεκούρου) τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι όχι μόνο θεμιτά, αλλά και απαραίτητα. Η πίεση των... μικρών από το μέσον της βαθμολογίας και προς τα κάτω, μοιάζει μονόδρομος ώστε να υπάρξει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι «μεγάλοι».
Βελτίωση των «μεγάλων», σημαίνει βελτίωση της Λίγκας. Βελτίωση της Λίγκας έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερων ονομάτων, όσων έλαμψαν στην πρεμιέρα, για παράδειγμα στην ΑΕΚ, βλέπε Τσούμπερ και Άμραμπατ. Πρωτοκλασάτοι παίκτες (μιλάμε πάντα για το επίπεδο της Super League) αυξάνει το level και θα δημιουργήσει αυξημένες ελπίδες για διάκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Εν κατακλείδι. Ούτε δουλεύουν όλα ρολόι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ επειδή ξεκίνησαν με νίκες, ούτε είναι όλα... χάλια σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, επειδή έχασαν βαθμούς. Ούτε θα «παρατήσουν» τα παιχνίδια τους Ατρόμητος και ΠΑΣ, επειδή αντιμετωπίζουν τους «μεγάλους». Ήταν μία ωραία 1η αγωνιστική, σ’ ένα πρωτάθλημα στο οποίο επιβάλλονται οι εκπλήξεις. Ώστε στο τέλος να φτάσουν όλες οι ομάδες στο πικ της απόδοσής τους. Και ας το πάρει ο καλύτερος...
www.bnsports.gr
Σχόλια αναγνωστών