Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η Ρωσία θέλει να κόψει την παροχή ενέργειας στην Ουκρανία που παράγει ο Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια

Η Ρωσία θέλει να κόψει την παροχή ενέργειας στην Ουκρανία που παράγει ο Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
«Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία»

Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει μια συνεχή κατοχή, αν όχι μια προσάρτηση των ζωνών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της περιφέρειας της Χερσώνας και ενός σημαντικού τμήματος εκείνης της Ζαπορίζια.

Τι θα γίνει με τον πυρηνικό σταθμό;

«Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία.
Αν (η Ουκρανία) δεν δεχθεί, τότε (ο σταθμός) θα λειτουργήσει για τη Ρωσία», δήλωσε ο Χουσνούλιν, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σήμερα στον τόπο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Έχουμε μεγάλη εμπειρία από πυρηνικούς σταθμούς, έχουμε επιχειρήσεις στη Ρωσία που έχουν αυτή την εμπειρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως (εκείνος της Ζαπορίζια) θα συνεχίσει να λειτουργεί», είπε.
Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωνε σήμερα 19/5 το πρωί ότι ο σταθμός εξακολουθούσε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία.
Το 2021, δηλαδή πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο σταθμός αντιπροσώπευε το 20% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ουκρανία και το 47% εκείνης που παράγεται από το ουκρανικό πυρηνικό πάρκο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης