Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

ΤΧΣ: Διάκριση στα Procurement Excellence Awards 2024

ΤΧΣ: Διάκριση στα Procurement Excellence Awards 2024
Έλαβε το Χάλκινο Βραβείο στην κατηγορία «Best Process Innovation Initiative» για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πρωτοποριακού συστήματος ανάθεσης συμβάσεων
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διακρίθηκε στα φετινά Procurement Excellence Awards, κερδίζοντας το (Χάλκινο) βραβείο στην κατηγορία Best Process Innovation Initiative. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε ομάδες προμηθειών που καινοτόμησαν στην εφαρμογή νέων διαδικασιών ή συστημάτων για τη βελτίωση της διαχείρισης προμηθειών. Το τμήμα Προμηθειών του ΤΧΣ ξεχώρισε για τις καινοτόμες και αποτελεσματικές πρακτικές του, καθώς και τις πρότυπες διαδικασίες που έχει δημιουργήσει και ακολουθεί.
Το τμήμα Προμηθειών του Ταμείου έχει σχεδιάσει ένα πρωτοποριακό σύστημα ανάθεσης συμβάσεων, το οποίο διασφαλίζει την επιλογή των κορυφαίων Προμηθευτών/Συμβούλων, με βάση ποιοτικά και οικονομικά κριτήρια. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει πρότυπες διαδικασίες που επιτρέπουν τη διαφανή, γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος προμηθειών, συμβάλλοντας στο στρατηγικό στόχο του ΤΧΣ που είναι η αποεπένδυση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπως ορίζεται στο ν. 3864/2010. Το ΤΧΣ υιοθέτησε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές προμηθειών που συμβαδίζουν με τις γενικές αρχές της διαφάνειας, αναλογικότητας, ίσης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων και δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σύστημα προμηθειών, εντός του πλαισίου του ν.4412/2016 (περί δημοσίων συμβάσεων), το οποίο περιέχει τις ακόλουθες καινοτομίες:
  • τεχνική αξιολόγηση της ποιότητας των υποψήφιων προμηθευτών με απόλυτα αντικειμενική μεθοδολογία, που βασίζεται σε αναλυτική φόρμα αξιολόγησης με συγκεκριμένες βαθμολογίες, οι οποίες προκύπτουν από προκαθορισμένες κλίμακες βαθμολόγησης με αριθμητικά μετρήσιμα κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται η υποκειμενικότητα στις αξιολογήσεις υποψήφιων προμηθευτών
  • αυτο-αξιολόγηση των υποψήφιων προμηθευτών και επαλήθευσή της από το ΤΧΣ, στη βάση αποδεικτικών τεκμηρίων, καθώς και διενέργειας δομημένων συνεντεύξεων για παροχή διευκρινίσεων. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι αστοχίες λόγω ασαφειών ή εσφαλμένης ερμηνείας των υποβληθέντων εγγράφων και διασφαλίζεται ότι όλοι οι υποψήφιοι διαγωνίζονται με ίσους όρους (level playing field)
  • διαδοχικοί γύροι οικονομικών διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους προμηθευτές, ενημερώνοντάς τους σε κάθε γύρο ως προς την χαμηλότερη τιμή που λήφθηκε και δυνατότητα υποβολής βελτιωμένων οικονομικών προσφορών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται μειώσεις κόστους έως 70%.
  • σύναψη «Συμφωνίας-Πλαίσιο» με τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως, η οποία παρέχει στο ΤΧΣ την δυνατότητα έγκαιρης επιλογής χρηματοοικονομικού συμβούλου για σκοπούς αποεπένδυσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι ανωτέρω καινοτομίες, καθώς και σειρά από ειδικές δικλείδες ασφαλείας, προλαμβάνουν και εξαλείφουν φαινόμενα δωροδοκίας και διαφθοράς, αφού τηρείται πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις διαδικασίες.
Το βραβείο παρέλαβαν οι Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (Chief Operations Officer) και Θάνος Αποστολόπουλος (Head of Procurement) του ΤΧΣ, οι οποίοι δήλωσαν: «Με οδηγό μας την αριστεία, την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα, στο τμήμα Προμηθειών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήσαμε ένα πρότυπο σύστημα ανάθεσης συμβάσεων, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας. Είμαστε υπερήφανοι για την αναγνώριση της προσπάθειάς μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε πρότυπες υπηρεσίες σε κάθε διαδικασία ανάθεσης».
Σημειώνεται ότι τα Procurement Excellence Awards, αναγνώρισαν κι επιβράβευσαν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και πρωτοβουλίες σε όλους τους κλάδους της αγοράς, με στόχο τη διαρκή βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού τοπίου της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης