Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα έτοιμα για το πρώτο ευρωομόλογο από το EFSF - Φόβοι και προσδοκίες

Όλα έτοιμα για το πρώτο ευρωομόλογο από το EFSF - Φόβοι και προσδοκίες
Κι ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταλανίζονται μεταξύ του διλήμματος του πολιτικού κόστους και της σωτηρίας του ευρώ, μία από τις πιο σημαντικές εκδόσεις ομολόγων το 2011 θα είναι εκείνη του ευρωπαϊκού μηχανισμού δημοσιονομικής σταθερότητας, του EFSF, η οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Η έκδοση του EFSF, την οποία θα διαχειριστούν η Citigroup, η HSBC και η Société Générale, όπως και ανακοινώθηκε χτες, αναμένεται να αφορά σε 5ετή ομόλογα ύψους μεταξύ 3 δισ. και 5 δισ. ευρώ.
Αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι θα είναι το εργαλείο με το οποίο η ευρωζώνη θα κάνει ένα πρώτο τεστ για την επίλυση της κρίσης, μέσω πρακτικών που θυμίζουν πραγματική νομισματική ένωση. Θα είναι η πρώτη προσφορά που θα εκπροσωπήσει το πρώτο ομόλογο από την ευρωζώνη ως σύνολο, ενώ, όπως πιστεύουν οι αναλυτές, το κοινό ομόλογο θα γίνει το βασικό σχέδιο για μεγαλύτερη δημοσιονομική συνεργασία, που είναι ένα από τα λίγα στοιχεία τα οποία πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι θα κάνουν την κρίση να λήξει.
Στελέχη του EFSF διεξάγουν roadshows σε επενδυτές στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και είναι αισιόδοξοι ότι η Κίνα, η Νορβηγία και η Μέση Ανατολή θα είναι αγοραστές. Μάλιστα, υπάρχει και η δέσμευση της Ιαπωνίας να αγοράσει 20% και πλέον του ομολόγου του EFSF.
Προβλέπεται να αποτιμηθεί στις 70 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά bunds, όπως και το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε στις αρχές αυτού του μήνα, ενώ θα προσφέρει την ασφάλεια της αξιολόγησης "ΑΑΑ" με ενισχυμένη απόδοση.
Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι αναλυτές που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το ομόλογο. Το μέγεθος του EFSF είναι στα 440 δισ. ευρώ, ωστόσο μπορεί σήμερα να δανείσει μόνο 255 δισ. ευρώ, εξαιτίας των συνεγγητικών απαιτήσεων για την υψηλή αξιολόγησή του. Για να καλύψουν το κενό οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιτραπεί στο EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ρόλος που έχει αναλάβει η ΕΚΤ.
"Η κρίση της ευρωζώνης δεν είναι στην πραγματικότητα κρίση χρεών. Είναι κρίση διακυβέρνησης και δομών. Χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ενότητα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα", αναφέρει ο Jim O'Neill, επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης