Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη: Στο δρόμο της αύξησης του κόστους χρήματος

Ευρώπη: Στο δρόμο της αύξησης του κόστους χρήματος
Ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία έφθασε το 3,7% σε ετήσια βάση. Η Bank of England παρακολουθεί άπραγη μέχρι ώρας τις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία αφορούν υψηλό οκτώ μηνών.
Το μέλος της Κεντρικής Τράπεζας στο Νησί και υπεύθυνων επί των χρηματαγορών, Paul Fisher δεν απέκλειε να παρθεί απόφαση αύξησης των επιτοκίων εκ μέρους της Bank of England στην αμέσως επόμενη σύνοδό της.
Ο Fisher δεν αποκλείει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη Μεγάλη Βρετανία, παρότι δεν πρόκειται για το πιθανότερο σενάριο.
Στη Μεγάλη Βρετανία θέλουν να αυξήσουν το κόστος χρήματος για να συγκρατήσουν τις τιμές τη στιγμή που η ζωή στο Νησί γίνεται όλο και ακριβότερη.
Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δεν απέκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα ούτε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet. Μην ξεχνάμε ότι το γεγονός της αύξησης του πληθωρισμού πάνω από το επιτρεπτό όριο του 2% στην ευρωζώνη – διαμορφώθηκε στο 2,2%- δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο σύμφωνα με την ισχύουσα ακολουθούμενη πολιτική του “ισχυρού” ευρώ.
Στη Γερμανία, πάντως, απ' ό,τι φαίνεται αναμένουν την αύξηση των βασικών επιτοκίων με ανυπομονησία. Δεν εξηγείται αλλιώς το “άλμα” στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη στους κόλπους της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Οι Γερμανοί θα ήθελαν να δουν τις εξαγωγές τους να παίρνουν την ανιούσα και την ανάπτυξή τους να επιταχύνεται.
“Στην Ευρώπη βλέπουμε μια διελκυστίνδα μεταξύ των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της μάχης για εξασφάλιση ανάπτυξης ή για επιτάχυνση της ανάπτυξης για κάποιες χώρες”, δήλωσε ο Jens Sondergaard, οικονομολόγος της Nomura επί των θεμάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας με έδρα το Λονδίνο.
O Howard Archer, οικονομολόγος της IHS Global Insight θεωρεί ότι η Bank of England θα έχει προβεί σε γενναία αύξηση βασικών επιτοκίων μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, η Aline Schuiling, οικονομολόγος της ABN Amro NV με έδρα το Άμστερνταμ υπολογίζει την αύξηση των βασικών επιτοκίων στην ευρωζώνη από πλευράς ΕΚΤ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, κατ' αντιστοιχία με το δείκτη ZEW και τις προσδοκίες των Γερμανών επιχειρηματιών.


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης