Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς συμβάλλει το EFSF στη μείωση του ελληνικού spread χωρίς να δανείζει -ακόμα- την Ελλάδα...

Πώς συμβάλλει το EFSF στη μείωση του ελληνικού spread χωρίς να δανείζει -ακόμα- την Ελλάδα...
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε με κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις χώρες που θα εμφανίζουν κρίση χρέους που δεν θα μπορέσουν μόνες τους να αντιμετωπίσουν.

Είναι γνωστό ότι μόνο η Ιρλανδία εκταμιεύει χρήματα απευθείας από το EFSF από τη στιγμή της ένταξής της σε μηχανισμό στήριξης που περιλαμβάνει το δανεισμό από το EFSF. Η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει στήριξη πριν από τη δημιουργία του συγκεκριμένου Ταμείου.
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του spread γύρω από τις 750 μονάδες βάσης. Αυτό που δεν ομολογείται από τις αγορές, διατύπωσε ο Padhraic Garvey, αναλυτής της ING Bank: “Αυτή τη στιγμή το EFSF δανείζει απευθείας μόνο την Ιρλανδία αφού η Πορτογαλία ακόμη δείχνει να αντέχει. Η έντονη φημολογία όμως επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από το ίδιο το ελληνικό κράτος μέσω κεφαλαίων που θα εξασφαλίσει μετά από συμφωνία με το Ταμείο είναι ο κύριος παράγοντας που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για την εκτόνωση της κρίσης χρέους”.
Το κόστος δανεισμού, πράγματι, για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα μειώνεται και αυτό είναι εμφανές από τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων, στις οποίες τα ομόλογα πωλούνται με αισθητά χαμηλότερη απόδοση. Αυτό φάνηκε εν μέρει και από τη δημοπρασία τρίμηνων και εξάμηνων ελληνικών εντόκων γραμματίων.
Η πτώση του spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι ακόμη ένας ανακουφιστικός παράγοντας. Ο αναλυτής της Markit, Gavan Nolan θεωρεί βέβαιη την πλήρη αναμόρφωση -και αναβάθμιση- του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα εξασφαλίσει χρήματα από το Ταμείο προκειμένου να προχωρήσει σε επαναγορά των ομολόγων της. Το παζλ συμπληρώνεται αν εξετάσουμε και την αυστηρή θέση του Jean-Claude Trichet σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Αν συνθέσουμε τα κομμάτια, θα δούμε τον καίριο ρόλο τον οποίο αναμένεται από τον Gavan Nolan, αλλά και από το σύνολο των αναλυτών ουσιαστικά, να διαδραματίσει το EFSF.
Το ελληνικό κράτος διαπραγματεύεται την επαναγορά ομολόγων με την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθεί από αυτό το σκοπό από το EFSF. Οι στρατηγικοί αγοραστές ελληνικού χρέους, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι του εξωτερικού δηλαδή, για να μην επιβαρυνθούν με μεγάλο “κούρεμα” των αρχικών επενδεδυμένων κεφαλαίων τους σε ελληνικά ομόλογα, προχωρούν σε κινήσεις που φέρνουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του spread. Μ' αυτόν τον τρόπο χάνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα διεκδίκησης υψηλότερου haircut στα ομόλογα μέσω διμερούς συμφωνίας, που συν τοις άλλοις θα βρίσκεται εντός του πλαισίου επιβάρυνσης των ομολογιούχων που προωθούν Γερμανία και Γαλλία.
Συνεπώς, όσο υποχωρεί το spread, τόσο μικρότερο haircut των ελληνικών ομολόγων μπορεί να διεκδικηθεί. Συμπερασματικά, οι αγορές μειώνουν το spread επειδή ακριβώς έχουν προεξοφλήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό βεβαίως αφορά και την μερική ανακούφιση από την εξεύρεση λύσης που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Μένει, πάντως, μόνο να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί αυτή η περιβόητη αναδιάρθρωση καθώς και τις τελευταίες κινήσεις πάνω στη σκακιέρα. Οι ισορροπίες, ούτως ή άλλως, παραμένουν εύθραυστες.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης