Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο δίλημμα της Bank of England… Θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια;

Το μεγάλο δίλημμα της Bank of England… Θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια;
Όποια κι αν τελικά είναι η απόφασή που θα λάβει, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) δεν είναι εύκολο να βρει τη λύση στο μεγάλο δίλημμα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη, την ώρα που η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας κρίνεται αναιμική, ενώ o πληθωρισμός συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία.
Οι αποφάσεις της BOE για την αύξηση ή μη των επιτοκίων (διατηρούνται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%) αναμένονται αργότερα σήμερα.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, εάν η κεντρική βρετανική τράπεζα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, υποσκάπτει την ανάπτυξη. Εάν πάλι τα διατηρήσει αμετάβλητα αυξήσει, τότε ο πληθωρισμός κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου.
«Και οι δύο αποφάσεις εμφανίζουν τη δυναμική να αποδειχθούν εσφαλμένες» συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης συνεδρίασης της BOE, δύο από τα μέλη της νομισματικής της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, η ψήφος τους προηγήθηκε της δημοσιοποίησης των αποθαρρυντικών στοιχείων για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2010.
«Η απρόσμενη συρρίκνωση (κατά 0,5%) του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης τύπου double dip» σχολιάζουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι η αδύναμη οικονομική κατάσταση της χώρας, τελικά θα αποτρέψει τη BOE να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. «Εκτιμούμε ότι, παρά την τρέχουσα συγκυρία, η BOE δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από τον Δεκέμβριο» σημειώνει χαρακτηριστικά η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της Rabobank.
Σύμφωνα με τον David Bloom της HSBC, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βρετανικό νόμισμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Η άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ωφελήσει τη στερλίνα είναι εσφαλμένη και πεπερασμένη» τονίζει εμφατικά ο ίδιος.
«Μια μέτρια αύξηση των επιτοκίων δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες στα κόστη δανεισμού» σχολιάζει από την πλευρά της η Vicky Redwood, οικονομολόγος της Capital Economics.
«Η ΒΟΕ δεν είναι έτοιμη να πει το ‘ναι’ στην αύξηση των επιτοκίων. Όχι τώρα. Θεωρώ ότι θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τους δύο ερχόμενους μήνες» εκτιμά με τη σειρά του ο Chris Williamson, της Markit Economics. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες η BOE να αυξήσει τα επιτόκια το Μάιο, όχι νωρίτερα…» συμπληρώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης