Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bridgewater: Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο χρησιμοποιεί το... Twitter για επενδύσεις

tags :
Bridgewater: Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο χρησιμοποιεί το... Twitter για επενδύσεις
Κάνει λόγο για ένα "ζωντανό" μονοπάτι για την παρακολούθηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
Η χρήση του Twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των traders δεν είναι κάτι νέο.
Ωστόσο προκαλεί εντύπωση η παραδοχή των ανθρώπων του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου, του Bridgewater, ότι χρησιμοποιεί κυρίως το twitter για να δει την άμεση τάση στις αγορές και ανάλογα να τοποθετηθεί!
Το αν έχει αποτέλεσμα ή όχι αυτή η στρατηγική δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί: Το μόνο hedge fund που βασιζόταν αποκλειστικά στο Twitter, το Derwent Absolute Return, έκλεισε λίγο μετά το άνοιγμα (παρά τους δήθεν ισχυρισμούς ότι είχε θετικές αποδόσεις).
Εκ πρώτης όψεως, η σκέψη πίσω από αυτό είχε νόημα: Με βάση την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2011, υπήρξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των συναισθημάτων που εκφράζονται στο Twitter και την κατεύθυνση του Dow Jones. Σύμφωνα με τη μελέτη, το twitter αποτύπωνε τη διάθεση στη χρηματιστηριακή αγορά με ακρίβεια που έφτανε το 87%.
Μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Pace το 2011 διαπίστωσε ότι τα social media θα μπορούσαν να προβλέψουν τα σκαμπανεβάσματα των τιμών των μετοχών για τρεις παγκόσμιες εταιρείες, τη Starbucks, τη Coca - Cola και τη Nike.
Οι αναλύσεις αυτές μάλιστα έχαν γίνει αναπόσπαστο μέρος των εργαλείων για τους traders.
Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς όλο και περισσότεροι ερασιτέχνες έχουν συσσωρευτεί στο Twitter, το ρεύμα δεδομένων έχει υπαχθεί στην πλατφόρμα του Yahoo Finance.
Παράλληλα, ένα hedge fund φαίνεται να έχει βρει σημαντική λειτουργικότητα στο Twitter. Η Bridgewater.
Σύμφωνα με τον CEO της Bridgewater, Greg Jensen, μιλώντας κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πραγματικό χρόνο.
Όπως ανέφερε ο Jensen, από το Twitter και το Facebook μπορούμε να συλλάβουμε κάθε φορά την τάση των αγορών. Συγκρίνοντας αργότερα τα στατιστικά βλέπουμε ότι βρίσκουμε τον παλμό του τι συμβαίνει με τις εγχώριες πωλήσεις.
Ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Bridgewater για τις τιμές των αγαθών σε παγκόσμιες ιστοσελίδες διαδικτυακών πωλήσεων. Συγκεκριμένα, η Bridgewater σημειώνει ότι χρησιμοποιεί ιστοσελίδες όπως το Amazon της Ινδίας για την παρακολούθηση του πληθωρισμού και έτσι να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν αυξομειώσεις στο νόμισμα.
Έτσι, η Bridgewater έχει βρει ένα "ζωντανό" μονοπάτι για την παρακολούθηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης