Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Ιρλανδία - Δεν υπήρξε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία

Β. Ιρλανδία - Δεν υπήρξε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία
Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, που αποτελεί «βάση για αλλαγή», σύμφωνα με τον αμερικανό πρώην διπλωμάτη, Richard Haass
Δεν απέδωσαν καρπούς ως προς την επίτευξη συμφωνίας οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της καθολικής και προτεσταντικής κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας για την επίλυση ορισμένων κομβικής σημασίας ζητημάτων που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.
Έπειτα από μια μαραθώνια διαβούλευση, που διήρκεσε 18 ώρες, τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδία προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τις παρελάσεις, τις σημαίες και τη διαχείριση της Περιόδου των Ταραχών (The Troubles), όπως ονομάζεται το διάστημα 1968-1993.
Σύμφωνα με τον Richard Haass, αμερικανό πρώην διπλωμάτη, ο οποίος προήδρευσε των συνομιλιών, δεν υπήρξε οριστική συμφωνία, ωστόσο επετεύχθη σημαντική πρόοδος, την οποία χαρακτήρισε βάση για αλλαγή.
Αν και όλα τα κόμματα υποστηρίζουν σημαντικά σημεία της συμφωνίας, ταυτόχρονα, διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις, επισήμανε ο κ. Haass και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε ειλικρινά τα κόμματα να το σκεφτούν, να το συζητήσουν με την ηγεσία τους και έπειτα να επιστρέψουν με μια ισχυρή έγκριση. Την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα".
Παράλληλα, σημείωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση θέματα, όμως εκείνο για τα σύμβολα και τις σημαίες αποδείχθηκε το πιο δύσκολο.
Μετά το πέρας των μαραθώνιων συνομιλιών, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Jerry Adams, είπε ότι η διαπραγματευτική του ομάδα εκτιμά ότι υπάρχει «βάση για μια συμφωνία επί των προτάσεων που παρουσιάστηκαν» και συμπλήρωσε ότι η ομάδα θα τις καταθέσει στο εκτελεστικό όργανο του κόμματος παρ' ότι η προτεινόμενη συμφωνία «δεν είναι τέλεια».
«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται στην παρούσα φάση συμφωνία», δήλωσε ο Jerry Adams.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υπογραφή της συμφωνίας έληγε χθες το απόγευμα, αλλά οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα τα ξημερώματα.
Τα τρία σημεία-κλειδιά των διαπραγματεύσεων ήταν:
- Το παρελθόν: Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την Περίοδο των Ταραχών και σχεδόν για τις 3.300 των περιπτώσεων δεν παραπέμφθηκε κανένας στη Δικαιοσύνη. Η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την έρευνα για τις δολοφονίες και τη διαχείριση της υπόθεσης όσων επλήγησαν κατά την Περίοδο των Ταραχών μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί αδύνατη.
-Σημαίες: Το ζήτημα αυτό προέκυψε τον περασμένο χρόνο, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μπέλφαστ να υψώνεται η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας στο δημαρχείο και σε άλλα δημοτικά κτίρια μόνο σε συγκεκριμένες 18 ημέρες να προκαλεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
- Παρελάσεις: Παρ' ότι πολλές από αυτές δεν είναι αμφισβητούμενες, ορισμένες παρελάσεις των ενωτικών που περνούν μέσα από ή κοντά σε περιοχές εθνικιστών είναι αμφιλεγόμενες. Στο παρελθόν αμφιλεγόμενες θεωρούνταν και λίγες παρελάσεις εθνικιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης