Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον κίνδυνο της «χαμένης δεκαετίας» αντιμετωπίζουν Τρισέ (ΕΚΤ) και Κίνγκ (ΒοΕ)

Τον κίνδυνο της «χαμένης δεκαετίας» αντιμετωπίζουν Τρισέ (ΕΚΤ) και Κίνγκ (ΒοΕ)
Αντιμέτωποι με την ιστορία φαίνεται ότι θα είναι οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες της Γηραιάς Ηπείρου, ο Jean-Claude Trichet και Mervyn King, της ΕΚΤ και της ΒοΕ, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και την αναιμική ανάκαμψη μίας περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κίνδυνος να βρεθούν στη δίνη μίας «χαμένης δεκαετίας», όπως προηγούμενα η Ιαπωνία είναι μεγάλος, και θα πρέπει να παραδειγματιστούν από αυτό που συνέβη στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
«Ο κίνδυνος είναι να γίνει ένα λάθος πολιτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Stephen King, της HSBC, προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθωρισμός μπορεί να γίνουν λάθη που να πλήξουν την ανάπτυξη. «Ότι ακριβώς συνέβη και στην Ιαπωνία».
Θα πρέπει να δίδεται ακόμη χώρος σε μία πολιτική νομισματικής χαλάρωσης ώστε να μην συμβεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βρετανία ότι έγινε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 2000, συμφωνεί και ο Daniel Leigh του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Βρετανία ανήλθε σε 4,4% τον Φεβρουάριο από 4% τον Ιανουάριο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, καυσίμων και ενδυμάτων και είναι η μεγαλύτερη των δύο τελευταίων ετών.
Τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε η Eurostat επιβεβαίνουν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη στο 2,2% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός ξεπέρασε το ανώτατο όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης