Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα αρχεία της Barclays ο «μίτος» της χειραγώγησης του Libor

Στα αρχεία της Barclays ο «μίτος» της χειραγώγησης του Libor
Μετά από έρευνα σε 16 παγκόσμιες τράπεζες, οι αμερικανικές και οι βρετανικές φαίνεται να βρίσκουν την άκρη στο ζήτημα της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, στη Barclays. Εάν αποδειχθεί ότι τελικά υπήρξε απάτη στην εν λόγω αγορά, οι πρόχειρες εκτιμήσεις των αρχών αναφέρουν ότι έχει επηρεάσει προϊόντα χρηματιστηριακών συναλλαγών που ξεπερνούν τα 350 τρις. δολάρια (!)
Μέχρι τώρα, οι δύο αρχές έχουν ζητήσει από 16 τράπεζες μεγάλες τράπεζες να ανοίξουν τα αρχεία των συναλλαγών την περίοδο 2006 – 2008. Ανάμεσα στις υπό έρευνα τράπεζες είναι η UBS, η Citigroup, η Deutsche Bank, η Bank of America και η JPMorgan, οι οποίες αναμένεται να καταθέσουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τις κινήσεις τους.
Εκτός από την βρετανικής (FSA) και αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), στην έρευνα συμμετέχει και Επιτροπή με αρμοδιότητα τις αμερικανικές προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων και από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Από το 2008 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είχε διατυπώσει σε έκθεσή της υποψίες ότι ενδεχομένως εξωτερικοί παράγοντες να έχουν επηρεάσει παράνομα τη διαδικασία καθορισμού των επιτοκίων του Libor.
Το Libor είναι το επιτόκιο στη λονδρέζικη διατραπεζική αγορά, το οποίο καθορίζεται από την Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών βάσει στοιχείων που συλλέγει από διάφορες τράπεζες, οι οποίες αποφαίνονται για το κόστος δανεισμού τους σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά νομίσματα.
Τρεις μήνες μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών η Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αυξήσει τον αριθμό των τραπεζών βάσει των οποίων συλλέγει τα στοιχεία για τον καθορισμό του Libor. Είχε ανακοινώσει επίσης ότι θα διενεργούσε και δεύτερη έρευνα εντός της ημέρας για να συμπεριλάβει στις μετρήσεις της για τον καθορισμό του Libor και τις συναλλαγές στην αγορά των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης