Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζει πρόστιμα - μαμούθ σε JP Morgan και HSBC ο Almunia - Ψίθυροι ότι θέλει να κλείσει εντυπωσιακά την καριέρα του στην Κομισιόν

tags :
Ετοιμάζει πρόστιμα - μαμούθ σε JP Morgan και HSBC ο Almunia - Ψίθυροι ότι θέλει να κλείσει εντυπωσιακά την καριέρα του στην Κομισιόν
Για την υπόθεση της χειραγώγησης του Euribor και του Libor
Εντυπωσιακά θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του ως επίτροπος επί των θεμάτων ανταγωνισμού ο Joaquim Almunia, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές ότι μετά τα πρόστιμα - μαμούθ που επιβλήθηκαν το Δεκέμβριο σε τρεις ευρωπαϊκές και δύο αμερικανικές τράπεζες, η ΕΕ ετοιμάζει να "τιμωρήσει" και την JP Morgan και την HSBC.
Η θητεία του Almunia λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2014, ενώ σύμφωνα με διαρροές από την Κομισιόν, έχει βάλει στόχο να τιμωρήσει τις δύο τράπεζες, όπως έκανε άλλωστε και με την Credit Agricole και την ICAP, πριν αποχωρήσει από την Κομισιόν.
Ο λόγος είναι ότι οι δύο τράπεζες εμπλέκονται σε πιθανή χειραγώγηση επιτοκίων στην αγορά του Euribor και του Libor.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2013 έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο, 725 εκ. ευρώ, στην μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank. Επίσης επέβαλε στη γαλλική τράπεζα Societe Generale πρόστιμο 445 εκ. και στη βρετανική Royal Bank of Scotland πρόστιμο 391 εκ. ευρώ. Μικρότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις αμερικανικές τράπεζες JPMorgan (80 εκ. ευρώ ) και Citigroup (70 εκ. ευρώ ) και σε μια βρετανική ανεξάρτητη χρηματιστηριακή εταιρεία (247 χιλ. ευρώ ). Από τις τράπεζες που πρωταγωνίστησαν στα καρτέλ, η ελβετική UBS και η βρετανική Barclays, γλίτωσαν από βαρύτατα πρόστιμα, ύψους 2,5 δις. ευρώ η πρώτη και 690 εκ. ευρώ η δεύτερη, επειδή ειδοποίησαν την Κομισιόν για την ύπαρξη του καρτέλ και συνεργάστηκαν μαζί της για την αποκάλυψη της απάτης.
Τα επιτόκια Libor, Euribor και Yen Libor χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς για τον καθορισμό επιτοκίων σε προϊόντα συνολικού ύψους 295 τρισ. ευρώ, από παράγωγα μέχρι στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και φοιτητικά δάνεια. «Δεν είναι αυτό το τέλος της ιστορίας, ούτε για τα επιτόκια των παραγώγων ούτε για την χειραγώγηση των δεικτών», είχε προειδοποιήσει ο Almunia, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης