Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα έξι θέματα-κλειδιά που θα απασχολήσουν το νέο Ευρωκοινοβούλιο – Πώς θα επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων η νέα σύνθεσή του;

Τα έξι θέματα-κλειδιά που θα απασχολήσουν το νέο Ευρωκοινοβούλιο – Πώς θα επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων η νέα σύνθεσή του;
Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να διευθετηθούν και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με ΗΠΑ και Ιαπωνία
Περισσότερο κατακερματισμένο θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναντι του προηγούμενου, μετά τις εκλογές της Κυριακής στις οποίες συμμετείχαν περίπου 170 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες, κάτι που σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα να αναζητούν συναινέσεις από τα μικρότερα για την προώθηση των αποφάσεων.
Αυτή τη στιγμή, η προηγούμενη ευρωβουλή έχει αφήσει στη νέα μια σειρά από θέματα που θα πρέπει να επανεξεταστούν όταν θα συνέλθει η ολομέλεια τον ερχόμενο Ιούλιο.
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει ένα περιθώριο «έκπληξης», σημειώνεται σε δημοσίευμα του Expansion.com.
Αυτή τη στιγμή, πέραν των όσων θα μπορούσαν να προκύψουν, τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστούν τους επόμενους μήνες οι νέοι ευρωβουλευτές είναι:

1. Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με ΗΠΑ - Ιαπωνία
Ένα από τα θέματα που θα επηρεάσουν την οικονομία της Ε.Ε. είναι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που είναι υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια πλήρης συμφωνία θα μπορούσε να ωφελήσει με 120 δισ. ευρώ την Ε.Ε. και με 90 δισ. ευρώ τις ΗΠΑ.
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν ζητήματα σημαντικά που ανακύπτουν, καθώς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορείου θα προϋπέθετε την απελευθέρωση τομέων και βιομηχανιών που μέχρι τώρα είναι υπό καθεστώς προστασίας, που εναντιώνεται στις συνθήκες ανταγωνισμού άλλης χώρας.

2. Αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφώνησαν για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014 και 2020, το οποίο αφορά τις δαπάνες του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. γι' αυτά τα επτά χρόνια και τις γενικές γραμμές που θα επενδυθούν αυτά τα χρήματα, ήτοι 960 δισ. ευρώ.
Όμως, καθώς για πρώτη φορά υπήρξαν περικοπές, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να υπάρξει μια επαναξιολόγηση το 2016.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνει μια πρόταση σχετικά μέχρι ποιου σημείου θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση στον κοινοτικό προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης.

3. Διαχωρισμός της εμπορικής και της επενδυτικής τραπεζικής
Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας η Ε.Ε. θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρότασή της για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών από επενδύσεις ρίσκου.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρκετά «απαλή», η οποία περιορίζεται στο να απαγορεύει συγκεκριμένες ενέργειες (όπως π.χ. επενδύσεις σε οικονομικές αγορές για δικό τους λογαριασμό) στις εμπορικές τράπεζες, όμως απέχει από πιο επιθετικές προτάσης, όπως τον πλήρη διαχωρισμό της επενδυτικής τραπεζικής από την εμπορική.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει ρόλο κλειδί προκειμένου να ενδυναμώσει, να αφήσει ή να κάνει πιο ευέλικτη αυτή την πρόταση της Κομισιόν.

4. Ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης
Η Ευρωβουλή θα πρέπει να επικυρώσει τους κανόνες που θα αναπτύξουν οι δύο πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης (ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης).
Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, της δημιουργίας ενός ενιαίου ταμείου ασφάλισης των καταθέσεων, με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι καθοριστικός για το αν θα ενθαρρυνθεί να ξεκινήσει ή όχι ο διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα.

5. «Παύση» του roaming στις χώρες της Ε.Ε.
Η προηγούμενη Ευρωβουλή είχε ταχθεί υπέρ μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία θα εξάλειφε τις χρεώσεις είτε για τηλεφωνήματα είτε για λήψη τηλεφωνημάτων (roaming) από χώρες της Ε.Ε..
Βεβαίως, για τη λήψη σχετικής απόφασης θα πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωκοινοβουλίου.

6. Δικαίωμα στη λήθη
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να καταπιαστεί και με το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα των πολιτών στο πεδίο του διαδικτύου.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή το, ύστερα από προσφυγή ισπανού πολίτη, έκρινε ότι οι εταιρείες αναζήτησης είναι εν μέρει υπεύθυνες για τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τρίτοι και τις οποίες αρχειοθετούν και αργότερα παρουσιάζουν στους χρήστες του διαδικτύου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης