Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Putin - Poroshenko στη Νορμανδία για πρώτη φορά με φόντο την ουκρανική κρίση - Παρούσα και η Merkel

tags :
Συνάντηση Putin - Poroshenko στη Νορμανδία για πρώτη φορά με φόντο την ουκρανική κρίση - Παρούσα και η Merkel
Παρόντες στην εκδήλωση Obama, Cameron, Merkel και η βασίλισσα της Αγγλίας
(upd)Σε εκδήλωση για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος VladimirPutinμε τον Ουκρανό ομόλογό του Petro Poroshenko.
Είχε προηγηθεί συζήτηση με την Merkel, η οποία του είπε ότι η Μόσχα φέρει ευθύνη για την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή της Κριμαίας και ότι η εκλογή του Poroshenko είναι ευκαιρία για σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε την πολεμική εμπλοκή της χώρας του στην κρίση της Ουκρανίας αν και Ρώσοι συμμετέχουν στις εμφύλιες συγκρούσεις.
Η Γερμανία κρατά στάση αναμονής και προς τις δύο χώρες.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews:
Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία αλλά και το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, η οποία αποτέλεσε και την αρχή του τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της πτώσης των Ναζί.
Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin καθώς στις επετειακές εκδηλώσεις θα είναι μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, David Cameron, η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel αλλά και ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ αν λάβει κανείς υπόψη πως χθες η G7 προειδοποίησε τη Ρωσία με νέες και αυστηρότερες κυρώσεις, εάν το Κρεμλίνο δεν προχωρήσει εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία ενώ ενδεικτική ήταν και η «επαφή» που είχαν χθες Cameron και Putin, κατά την οποία δεν ανταλλάχθηκαν χειραψίες αλλά κυριάρχησαν μόνο «αυστηρά» μηνύματα.
Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande θα επιδιώξει να φέρει κοντά τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ελπίζοντας σε μια χειραψία μεταξύ του Putin και του Poroshenko, κίνηση που θα είχε έντονη συμβολική αξία και θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.
Σημειώνεται ότι ο Putin δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη νομιμότητας της εκλογής του Poroshenko, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί αύριο ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει στο πρόγραμμα κάποια συνάντηση μεταξύ του Barack Obama και του Vladimir Putin, οι σύμβουλοι των δύο προέδρων δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποια άτυπη επαφή μεταξύ τους.
Αυτό πάντως που είναι βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει συνάντηση του Putin με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, στην οποία και θα συζητηθούν οι απαιτήσεις της G7 επί της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως η G7 κάλεσε τον Putin να αναγνωρίσει το νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, να σταματήσει τον εφοδιασμό των φιλορώσων ανταρτών με οπλισμό και να βάλει τέλος στη στήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Πρώτη ενημέρωση: 09:53, Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης