Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωνιά το Λονδίνο για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκοτία – Cameron (Βρετανός πρωθυπουργός): Άλμα στο άγνωστο το «ναι»

tags :
Αγωνιά το Λονδίνο για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκοτία – Cameron (Βρετανός πρωθυπουργός): Άλμα στο άγνωστο το «ναι»
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα τόνισε ο Cameron
Σε πλήρη εγρήγορση έχουν τεθεί τα βρετανικά πολιτικά κόμματα (Συντηρητικοί, Εργατικοί, Φιλελεύθεροι) ύστερα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θα δοθεί μια πραγματική μάχη δεδομένου ότι οι ψήφοι είναι μοιρασμένες μεταξύ του «ναι» και του «όχι».
Η αγωνία του Λονδίνου αυξάνει ημέρα με την ημέρα και αποδεικνύεται από τις εκστρατείες που διοργανώνουν στη Σκοτία τόσο ο πρωθυπουργός David Cameron όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Nick Clegg αλλά και ο επικεφαλής των Εργατικών Ed Miliband.
Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών των ισχυρότερων κομμάτων της Μ.Βρετανίας, ο Alex Salmond έκανε λόγο για «απίστευτη αντίδραση της τελευταίας στιγμής», τονίζοντας ότι οι επισκέψεις αυτές θα δώσουν περαιτέρω δυναμική στο «ναι».
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του Cameron, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους Σκοτσέζους ψηφοφόρους να μην κάνουν το άλμα στο άγνωστο ψηφίζοντας «ναι» στο δημοψήφισμα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκοτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε. Δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών», αναφέρει σε άρθρο του στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το ‘ναι’ ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το ‘όχι’» τονίζει ο Cameron, προσθέτοντας πως ψηφίζοντας «όχι» οι Σκοτσέζοι θα παραμείνουν στην ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες.
Αν και οι Συντηρητικοί του Cameron δεν είναι δημοφιλείς στη Σκοτία, το ενδεχόμενο απόσχισης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονες εσωκομματικές αναταράξεις που μπορεί ακόμα και να τον ωθήσουν σε παραίτηση.
Αγωνία όμως επικρατεί και στους Εργατικούς, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη δυναμική στη Σκοτία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης