Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker (Κομισιόν): Φέρω πολιτική ευθύνη, αλλά δεν ενθάρρυνα τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου

Juncker (Κομισιόν): Φέρω πολιτική ευθύνη, αλλά δεν ενθάρρυνα τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου
Βασικός υπαίτιος η απουσία φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Με κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκε τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του ότι δηλαδή ενθάρρυνε τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Juncker επιχείρησε να απαντήσει στα όσα του έχουν καταλογιστεί σχετικά με την υπόθεση «Luxleaks», η οποία αφορά φορολογικές συμφωνίες που σύνηψε το Λουξεμβούργο με 340 επιχειρήσεις - κολοσσούς  και οι οποίες βοήθησε τις πολυεθνικές να φοροαποφύγουν.
«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτό που αποκαλείται λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να υποδεικνύει ότι ήθελα να ενθαρρύνω την φοροαποαφυγή στην Ευρώπη» υποστήριξε ο Juncker.
Όπως είπε, είναι «πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου» αλλά ως βασικό υπαίτιο υποστήριξε ότι θεωρεί την απουσία φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.
«Όλα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνούς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα. Εάν δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη… τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Juncker επεσήμανε πως η έλλειψη φορολογικής και δημοσιονομικής εναρμόνισης στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε νόμιμες φορολογικές πρακτικές που ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι ηθικές και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις.
Σημειώνεται για την υπόθεση η Κομισιόν έχει αρχίσει έρευνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης