Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο, τερματίστε τις απειλές κατά της Κύπρου

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο, τερματίστε τις απειλές κατά της Κύπρου
Η Ολομέλεια του ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα που θα καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ
Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν νέες τριβές καλεί την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με κοινό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Ολομέλεια του Σώματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές και τις μονομερείς ενέργειες και να ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα στο ψήφισμα εκφράζεται η δυσαρέσκεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.
Στο σχέδιο ψηφίσματος υπογραμμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητά φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητά να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.
«Η θέση μας είναι πεντακάθαρη, αποτυπώθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών - μελών να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε ειδικότερα ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης