Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό ψυχρό και ... πολεμικό κλίμα συνέρχεται το Σαββατοκύριακο η G20 στην Αυστραλία – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της Συνόδου

tags :
Υπό ψυχρό και ... πολεμικό κλίμα συνέρχεται το Σαββατοκύριακο η G20 στην Αυστραλία – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της Συνόδου
Προβληματισμός για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Στη σκιά της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας αλλά και των εκτιμήσεων των επενδυτών ότι επιδεινώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συνέρχεται το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου η Σύνοδος της G-20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
Η Σύνοδος θα διεξαχθεί σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα τόσο λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων όσο και των δυσοίωνων μηνυμάτων για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας αναμένεται να επισκιάσει τις εργασίες της Συνόδου.
Σε αυτό το ψυχρό κλίμα αναμένεται να συμβάλλει η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin να αναπτυχθούν τα τελευταία 24ωρα ρωσικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της Αυστραλίας, όπως επίσης και οι πληροφορίες για την παρουσία ρωσικών αεροσκαφών στον Κόλπο του Μεξικό αλλά και για «εισβολή» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Tony Abbott (οικοδεσπότης της G-20), ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είχε αναφέρει πως μόλις δει τον Putin «θα τον πιάσει από τον γιακά».
Η έκφραση αυτή για την κατά μέτωπο επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου είχε διατυπωθεί στον απόηχο της κατάρριψης του αεροσκάφους των Malaysian Airlines πάνω από την Ουκρανία, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 298 άνθρωποι, ανάμεσα τους και 38 Αυστραλοί.
Αλλά η «κόντρα» Ρωσίας – Αυστραλίας δεν είναι η μόνη που αναμένεται να επισκιάσει τη Σύνοδο.
Είναι και η επίθεση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew κατά των Ευρωπαίων, τους οποίους και κατηγόρησε ότι ακολούθησαν αποτυχημένη στρατηγική για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Μάλιστα ο Lew σε μια πρωτοφανή – για τη σκληρότητα του ύφους της – ομιλία, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι κινδυνεύουν με μια χαμένη δεκαετία, ζήτησε – απευθυνόμενος κυρίως στη Γερμανία – να αλλάξει η συνταγή της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται για την ανάκτηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν οι ΗΠΑ από μόνες τους να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία».
Προς επίρρωση μάλιστα των ισχυρισμών του Lew έρχεται το σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται ότι τα 2/3 των διεθνών επενδυτών βλέπουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνεται, την ώρα που το 89% εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τον αποπληθωρισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, πηγή ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία συνιστούν και οι οικονομίες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) ενώ μόνη εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ (η έρευνα δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στην χειρότερη της κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια).
Υπό αυτά τα δεδομένα, η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι στο κύριο «μενού» των εργασιών της Συνόδου, όπως άλλωστε οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής αλλά και οι διεθνείς τιμές ενέργειας, ιδιαίτερα ύστερα από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Παρούσα στη Σύνοδο αναμένεται να είναι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, η οποία και αυτή από την πλευρά της προειδοποίησε για την «άνιση» παγκόσμια ανάπτυξη, επικεντρώνοντας στις αρρυθμίες της ζώνης του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα εξεταστούν μεταξύ άλλων η υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει στο παρελθόν η G20, ο εκμοντερνισμός του διεθνούς φορολογικού συστήματος ώστε να συμβαδίσει με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες δραστηριότητες φυσικών και νομικών προσώπων, η μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών ώστε να διασφαλισθεί πως οι χώρες με ειδικό ρόλο στην αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας πράττουν τα δέοντα, η ενίσχυση της «προσαρμοστικότητας» στην αγορά ενέργειας καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του συντονισμού για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης