Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ανησυχία για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κενό εξουσίας στο Ομάν

Business Insider: Ανησυχία για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κενό εξουσίας στο Ομάν
Οι φήμες ότι ο Σουλτάνος Qaboos bin Said είναι άρρωστος με καρκίνο ρίχνει λάδι στη φωτιά - Σε εγρήγορση οι γειτονικές χώρες για τον διάδοχο
Ο σημερινός σουλτάνος έχοντας αναλάβει από το 1970 με την βοήθεια των Βρετανών την τύχη του Ομάν, κατάφερε να φέρει τη χώρα του πιό κοντά στον δυτικό κόσμο.
Από τότε το Ομάν έγινε ένα πρότυπο ουδετερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ έχει παίξει και ρόλο διαμεσολαβητή στις συζητήσεις Ιράν-ΗΠΑ.
Το Ομάν συμμετείχε στον πόλεμο της Δύσης κατά της τρομοκρατίας, παρέχοντας βάση σε αεροπλάνα των ΗΠΑ, που ως σκοπό είχαν τον βομβαρισμό θέσεων των Ταλιμπάν, ενώ έχει και σημαντική γεωστρατηγική θέση, αφού ελέγχει, μαζί με το Ιράν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο.
Όμως το συγκεκριμένο στάτους κβο δεν μπορεί να διαρκεί για πάντα, καθώς ο Σουλτάνος, ένας ορκισμένος εργένης, δεν έχει παιδιά που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση του μετά τον θάνατό του.
Η κατάσταση που η Δύση φοβόταν, δηλαδή ο θάνατος του Σουλτάνου και η επόμενη ημέρα, έχει φτάσει σήμερα, πιο κοντά από ποτέ.
Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες, ο Σουλτάνος είναι άρρωστος, με καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται δημοσίως, ρίχνει λάδι στη φωτιά της φημολογίας, περί βαριάς ασθένειάς του.
Όπως αναφέρει ο Business Insider, αν θεωρητικά πεθάνει ο Σουλτάνος, τότε, αφού δεν υπάρχει διάδοχός του, η ελίτ της βασιλικής αυλής θα πρέπει να εκλέξει, ομόφωνα τον διάδοχό του.
Αν δεν υπάρχει ομοφωνία τότε η διαδοχή θα στηριχθεί σε αυτόν που ο ίδιος θα έχει ορίσει ως διάδοχό του.
Το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες με τις οποίες συνορεύει το Ομάν θα προσπαθήσουν να επιβάλουν το διάδοχο που νομίζουν ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα.
Το κύριο μέλημα της Ουάσιγκτον θα ήταν τότε να μην επιτρέψει στο Ιράν να επωφεληθεί του κενού εξουσίας και να ορίσει κάποιον που θα εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.
Αλλά και η Σαουδική Αραβία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.
Υπάρχει το προηγούμενο όπου στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας στάλθηκαν στο Μπαχρέιν για να προστατέψουν την βασιλική οικογένεια από την σιιτική εξέγερση.
Ιράν και Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν συγκεκριμένες παρατάξει, οδηγώντας τη χώρα στο χάος, μετά το κενό εξουσίας που θα δημιουργηθεί.
Το μόνο σίγουρο, είναι, ότι το Ομάν είναι πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ, για να το αφήσουν σε "ξένα" χέρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης