Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η εκλογική νίκη του Iohannis φέρνει οικονομικά κέρδη στην Ρουμανία

FT: Η εκλογική νίκη του Iohannis φέρνει οικονομικά κέρδη στην Ρουμανία
Οι επιτυχίες του σε τοπικό επίπεδο, του έφεραν την αποδοχή σε συνολικό επίπεδο
Η πρώτη μέρα μετά την εκλογική νίκη του κεντροδεξιού Klaus Iohannis στην Ρουμανία προμηνύει ένα θετικό μέλλον για το κράτος, καθώς το κόστος δανεισμού έπεσε και το τοπικό χρηματιστήριο παρουσίασε κέρδη, αναφέρουν οι FT.
Σημειώνεται ότι ο Klaus Iohannis κατάφερε να κλειδώσει την θέση του Προέδρου, με 54%, στο δεύτερο εκλογικό γύρο, κόντρα στο φαβορί για την θέση, πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Victor Ponta.
Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκε το χρηματιστήριο της Ρουμανίας το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, σημειώνοντας ενίσχυση στο +0,3%, ενώ τα δεκαετή ομόλογα, τα οποία διατέθηκαν πρόσφατα, του 1,5 δισ. ευρώ, είδαν το επιτόκιό τους να πέφτει κατά 8 μονάδες βάσης, στο 2,72%.
Ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, σημείωσε σχετικά:
«Όπως και στην περίπτωση της Ινδονησίας ή της Ινδίας, ο Iohannis έχει, διαμέσου της επιτυχίας του σε τοπικό επίπεδο, κερδίσει την συνολική αποδοχή στην χώρα του και την εμπιστοσύνη ότι θα φέρει επιτυχίες σε αυτήν.
Στον πρώτο εκλογικό γύρο, η υποστήριξη που έλαβε προερχόταν κυρίως από τις περιοχές, που ως το 1918 ήταν υπό την αυστρο-ουγγρική κυριαρχία.
Στον δεύτερο γύρο είχε κερδίσει την υποστήριξη και των υπόλοιπων περιοχών».
Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι ο νεοεκλεγείς Ρουμάνος πρόεδρος θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, που είχε ξεκινήσει ο απερχόμενος πρόεδρος, Traian Basescu, ωστόσο το γεγονός ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Ponda, ο οποίος διατηρεί τη θέση του πρωθυπουργού, ίσως το φέρει σε δυσμενή θέση.
Σημειώνεται ότι στις αρμοδιότητες του Iohannis εντάσσονται η εξωτερική πολιτική, η άμυνα της χώρας και ο έλεγχος της δικαιοσύνης, ωστόσο ο Ponda διατηρεί τον έλεγχο της οικονομίας.
Οι FT σημειώνουν, επίσης, ότι αν και υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ρουμανική οικονομία αναπτύσσεται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη και οι επενδυτές έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την αναδιοργάνωση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης