Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Σε αποπληθωριστική δίνη η Γαλλία – Ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ και απειλεί την Ευρωζώνη

Telegraph: Σε αποπληθωριστική δίνη η Γαλλία – Ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ και απειλεί την Ευρωζώνη
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΚΤ
Αυξημένες είναι οι πιέσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «να λάβει δραστικές αποφάσεις προτού να είναι αργά» από την γαλλική οικονομία, η οποία οδεύει προς μια «δίνη αποπληθωρισμού».
Σε δημοσίευμα της, η εφημερίδα Telegraph, αναφέρεται στο βαθύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία, που δεν είναι άλλο από τις αποπληθωριστικές τάσεις.
Τα αποτελέσματα για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν υπολογίζει τις αλλαγές στα ευμετάβλητα προϊόντα, και άρα δεν υπολογίζει τις ανατιμήσεις στα αγαθά ενέργειας, υποχώρησε κατά 0,2%.
Για την εφημερίδα αυτό είναι σαφές δείγμα ότι ο πληθωρισμός ή μάλλον ο αποπληθωρισμός βρίσκεται στο κέντρο των οικονομικών προβλημάτων της Γαλλίας και δεν είναι απλώς αποτέλεσμα των ιδιαίτερων συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν υπολογίσει κάνεις ότι από τον Απρίλιο και έπειτα έχει σημειωθεί αποπληθωρισμός σε 11 συνολικά χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τότε καταλήγει εύλογα στο συμπέρασμα που εκφράζεται από τον αναλυτή της RBS, Andrew Roberts, πως «ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτος, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής».
«Η ΕΚΤ προεδρεύει μιας αποπληθωριστικής καταστροφής», συμπληρώνει ο αναλυτής, ενώ τονίζει πως η κοινή κεντρική τράπεζα «πρέπει να δράσει γρήγορα, αλλιώς οι αγορές θα επιτεθούν στο χρέος της Ιταλίας».
Τα νέα, ωστόσο, που έρχονται φέρνει η Γαλλία, δεν είναι θετικά.
Υπάρχει μια «επικίνδυνη δυναμική» στη χώρα, αναφέρουν αναλυτές, καθώς η υψηλή ανεργία επηρεάζει την εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση.
Σε αντίδραση, επιθυμώντας να διατηρήσουν το μερίδιο στην αγορά και τα κέρδη τους, μειώνουν τις τιμές των εμπορευμάτων τους, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε νέες περικοπές μισθών, με τη Γαλλία να οδηγείται σε έναν σκληρό κύκλο.
Σε μια αποπληθωριστική δίνη, που απειλεί όλη την Ευρωζώνη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης